BiH
0

Dom mladih prekriven ogromnim oslikanim platnom

NINA
Pet studentica Škole za poduzetnike iz Norveške u saradnji s Omladinskom informativnom agencijom BiH (OIA) jučer su u Sarajevu, platnom oslikanim zanimljivim kreacijama, prizorima i porukama na kojima je svoj umjetnički pečat ostavilo više od 500 mladih amatera i profesionalnih umjetnika, upakovali Dom mladih.

Mnogobrojna omladina okupila se na platou Skanderije kako bi sudjelovala u ovom zanimljivom prizoru "odijevanja" Doma mladih, a ujedno i uživala u izvedbi muzičkih talenata i žonglera, kao i u besplatnom nescaffeu, čija je promocija održana tom prilikom.

Organizatori tvrde da je glavna ideja projekta pokrivanja Doma mladih na Skenderiji bijelim platnom, na koje bi mladi ljudi, pozvani iz lokalnih škola i fakulteta, mogli predstaviti svoje želje za budućnost grada, a mogućnost za to pružena je i ostalima koji su došli ovom prilikom na Skenderiju.

Organizatori su radi zbližavanja i širenja prijateljstva među mladima napravili izvrsnu atmosferu, a novac dobiven od prodaje platna bit će upotrijebljen za obnovu Doma mladih.

Iz statističkih podataka koje je za prošlu godinu napravio UNDP, čak 73 posto mladih iz BiH spremno je otići iz zemlje. Statistike BYF-a (Balkan Youth Fondation) pokazuju da je u BiH nezaposleno 31 posto mladih, a sveukupna nezaposlenost bh. stanovništva bila je 41 posto, dok je prosjek nezaposlenosti u EU iznosio 14 posto.

Norveške studentice zajedno s OIA-om tim događajem željele su stvoriti viziju u kojoj će se ljudi okrenuti iz prošlosti u budućnost, a ujedno i dati mladim građanima Sarajeva priliku da svojim glasom utječu na budućnost svoga grada, a obnovom Doma mladih otvoriti novo okupljalište mladih u Sarajevu.