Hrvati zabrinuti
25

Dolini Neretve prijeti najveći ekocid na Mediteranu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bivši direktor Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske Mario Šiljeg tvrdi kako dolini Neretve prijeti "potencijalno najveći ekocid na Mediteranu", javlja Index.hr.

"Dok se hrvatska javnost intenzivno bavi imenovanjem direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u našem neposrednom susjedstvu, Istočnoj Hercegovini, ubrzano se pristupa realizaciji druge faze, za dolinu Neretve pogubnog projekta Gornji Horizonti. Potencijalno najveći ekocid na Mediteranu u novijoj historiji uključuje izgradnju triju hidroelektrana, HE Dabar (snage 160 MW), HE Nevesinje (61 MW) i Bileća (30 MW) na teritoriju današnje takozvane Republike Srpske", kaže Šiljeg te dodaje kako je taj "nakaradni projekt osmišljen 1976. godine u Beogradu i promoviran u Sarajevu, a da tadašnje hrvatsko partijsko rukovodstvo nije imalo ili nije htjelo imati primjedbi".

Metković s manjkom pitke vode

Šiljeg smatra da će skoro četiri decenijekasnije njegovo provođenje direktno ugroziti dolinu Neretve i hiljade hektara plodnih nasada u njoj. Objašnjava da je to zato što BiH nema dovoljno onoga što je najpotrebnije za hidroenergetska postrojenja, a to je naravno voda.

"Naime, njihov sliv Trebišnjice nije im dostatan, pa su se sjetili uzeti koliko im treba iz slijeva rijeke Neretve", objašnjava Šiljeg i dodaje da su već realizirali prvu fazu projekta, a to je bila izgradnja tunelsko-kanalskih kompleksa "kojima će transportirati vode manjih rijeka što se prirodno ulijevaju u Neretvu, u svoje novosagrađene akumulacije.

Niti jedan ozbiljan i dobronamjeran naučnik ili inženjer ne može poreći da je direktna posljedica tog ekocida već danas smanjenje hidropotencijala Neretve, i prodor slane morske vode u njeno korito. Građani Metkovića i susjednih naselja već godinama su osuđeni na manjak kvalitetne vode za piće sa izvorišta Doljani, a kulminacija se dogodila prošlog ljeta, kada je salinitet vode u vodoopskrbnoj mreži toliko narastao, da se njome mogla jedino kuhati juha i to bez dodavanja soli i Vegete. Još je veći problem u donjem slivu rijeke gdje polako zbog navodnjavanja poluslanom, odnosno boćatom vodom Neretve, odumiru nasadi mandarina i drugih specifičnih kultura", objašnjava Šiljeg. Još decenija uživanja u Neretvi

Dodaje kako se početkom aprila ove godine ministrica zaštite okoliša Mirela Holy u Slavonskom Brodu sastala sa kolegicom iz Vlade Republike Srpske Srebrenkom Golić.

"Srpska ministrica joj je u maniri svoga premijera Milorada Dodika, obećala uključiti Hrvatsku u javnu raspravu o projektu, budući da smo prema ESPOO konvenciji (konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica), oštećena strana. Međutim, usporedno s tim, gospođa Golić uručuje Urbanističko-tehničke usloveza izgradnju HE Dabar, prve od tri koje namjeravaju graditi, direktoru Hidroelektrana na Trebišnjici. Istodobno izražava i uvjerenje da će do konca mjeseca biti odobren početak gradnje. Time ovaj projekt ne da nije stao, nego ide ka svojoj realizaciji ubrzanim tempom", kaže Šiljeg.

"Istinskim zaljubljenicima u dolinu Neretve, ostaje jedino da još neko vrijeme, ili u najboljem slučaju koja decenija, uživaju u njenim nestvarnim prizorima i za Mediteran, jedinstvenoj ljepoti", napisao je u saopćenju donedavni direktor Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske, tehnolog za vode i naučni saradnik u znanstvenom području inženjerstva okoliša, dr. sc. Mario Šiljeg.