Izgradnja sedam hidrocentrala
0

Dolina Neretve bi mogla postati beživotna pustinja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na inicijativu vijećnika HSLS-a Blažka Mijića u saradnji sa još šest vijećnika HDZ-a i Stranke umirovljenika, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Metkovića razgovarano je o utjecaju Gornjih horizonata na donji tok Neretve.

Neretvani su zabrinuti najavama da će se umjetnim režimom voda iz Neretve prevoditi u sliv Trebišnjice, što su zajedničkim dogovorom potvrdili bivši prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić i premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

"Gradnja svakog novog projekta treba održati postojeće stanje. U studiji utjecaja okoliša Gornjih horizonata treba biti rečeno što se popravlja, a što kvari u prostoru", kazao je direktor Hrvatskih voda Split Branko Pejaković, ističući da Hrvatska strana traži stalni monitoring na terenu.

Dodao je kako je Ministarstvo zaštite okoliša Hrvatske prihvatilo sugestije i vratilo elaborat o studiji utjecaja na okoliš u BiH na doradu, te će tek nakon dopuna sve skupa ići na javnu raspravu u Republici Hrvatskoj. Kako je kazao Pejaković, želja je da se stvari poprave, a ne pokvare i naglasio da bez obzira na sve dolini Neretve ne može biti gore negoli što je sada.

"Dok se studija ne dovrši, preuranjeno je govoriti o posljedicama za dolinu Neretve", zaključio je Pejaković koji je pokušao razbiti strahove Neretvana od ovoga elektroenergetskog projekta iz druge države.

Gornji horizonti je milionski projekt izgradnje sedam hidrocentrala u gornjem toku rijeke Neretve, zbog kojega bi pitoma i plodna dolina mogla postati beživotna slana pustinja. Međutim, kako je obrazložio Pejaković, protok Neretve je 50 hiljada litara u sekundi, a za navodnjavanje jednog hektara dovoljno je pet litara u sekundi, pa stoga nema bojazni za poljoprivredne kulture.

Po njegovim riječima, drugi je problem soli i zaslanjenja Neretve, koje nastaje neovisno o Gornjim horizontima. Zaslanjenje bi se spriječilo, među ostalim, izgradnjom pomične brane između Opuzena i Komina, ali toj ideji su se usprotivile ekološke udruge i sve je ostalo na razini projektne dokumentacije.

Od ove tematske sjednice očekivanja su bila velika, međutim, brojna pitanja ostala su i dalje nerazjašnjena, poput zajedničkog monitorniga voda sa BiH stranom, gdje postoje dvije vodoprivrede, Federacije i Republike Srpske.