Kanton Sarajevo
0

Dolazi 1. maj - dan kada uništavamo prirodu

Sarajevo-x.com
Tokom prvomajskih praznika kada se očekuje povećani priliv izletnika, nadležno ministarstvo za zaštitu okoliša u Kantonu Sarajevo planira pojačati mjere kontrole i zaštite prirodnih bogatstava na području tri spomenika prirode - Vrelu Bosne, Skakavcu i Bijambarama.

Kako saznajemo od Zijade Krvavac, pomoćnice ministra za zaštitu okoliša KS, u saradnji sa čuvarima prirode, policijskim inspekcijama i redarima preventivnim mjerama nastojat će se spriječiti negativne pojave koje se, nažalost, kod nas tradiocionalno dešavaju tokom ovog praznika

"Sve aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom o proglašenju određenog područlja spomenikom prirode, bit će sankcionisane. Pod tim u prvom redu mislim da zabranu paljenja roštilja, vožnju automobila gdje postoji znak za zabranu, nepropisno odlaganje otpadaka i slično. Inače, na području od Plandišta do Vrela Bosne vozačima će u petak biti zabranjeno saobraćanje vozilima“, kazala je Krvavac za naš portal.

Napomenula je i da je toku formiranje kantonalne ustanove koja će napraviti reviziju odobrenja za korištenja štandova na Vrelu Bosne, koji su narušavaju izgled i ambijent jednog od najljepših dragulja prirode na našoj zemlji.

"U prvoj zoni, odnosno u nukleusu spomenika prirode, bit će u potpunosti zabranjena prodaja, dok će u takozvanoj drugoj zoni biti dopuštena prodaja suvenira i ostalih artikala koji priliče jednom takvom šetalištu“, istakla je ona.

Na kraju je pomoćnica ministra apelovala na sve posjetitelje koji Međunarodni praznik rada planiraju provesti na jednom od spomenutih izletiša da čuvaju prirodu i njena bogatstva, poručivši da "priroda može pružiti velike užitke, ali je istovremeno jako ranjiva".