BiH
32

Dolaze obilne padavine, moguće novo izlijevanje rijeka

Anadolija
Zbog najave jakih padavina u većem dijelu Bosne i Hercegovine, koje će biti praćene jakim udarima vjetra, grmljavinom i gradom, Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za veći dio BiH.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske iz tih razloga jutros je apelovala da sve lokalne i republičke instance koje se bave zaštitom i spasavanjem, zbog potencijalno opasnih meteoroloških prilika, budu spremne na moguće izazove tokom ove sedmice.

"Kao što smo prije dva dana nagovijestili, približavaju nam se, sa stanovišta zaštite i spasavanja, potencijalno opasne meteorološke prilike. Još jednom ukazujemo na moguće nevrijeme koje nosi opasnosti za ljude i materijalna dobra", saopštio je portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Precizirao je da će jak ciklon danas neposredno uticati na vremenske prilike u BiH donoseći potencijalno opasno vrijeme te dodao da će se ciklonska cirkulacija, koja započinje danas, zadržati cijelu sedmicu iznad Balkana i Jadrana.

I prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS, danas se očekuje pretežno do potpuno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, te mjestimično obilnim padavinama.

Naoblačenje će prvo zahvatiti zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne krajeve, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Usljed prognoziranih padavina u periodu od 1. do 3. septembra, koje lokalno mogu biti obilnije ( 80 do 100 litara, a na jugu i do 30 posto više), iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da će doći do blagog porasta vodostaja većih rijeka, a može se očekivati i novo izlijevanje manjih vodotoka bujičnog karaktera.

U Banjoj Luci kiša praćena grmljavinom počela je tokom protekle noći, ali za sada nije izazvala bilo kakve probleme.