BiH
22

Dolaze li bolji dani za ZOI'84?

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zimska turistička sezona je u punom jeku. Za razliku od prošle godine, snijeg i adekvatni uslovi za skijanje su doprinijeli odličnoj posjećenosti bh. skijališta. Bjelašnica i Igman bilježe odličnu posjećenost, što može nagovijestiti zadovoljno trljanje ruku ugostitelja.

Iz preduzeća ZOI'84, koje održava staze na Bjelašnici i Igmanu, kažu da će istrajati na održivosti kvaliteta usluga, a pred početak sezone su snizili cijene usluga kako bi svi ljubitelji zime mogli uživati na našim planinama.

"Zahvaljujući vremenskim uslovima, u ovoj skijaškoj sezoni su napravljeni puno bolji prihodi nego prošle godine", rekao je za Klix.ba direktor ZOI'84 Midhat Hubijar.

Osigurani su i autobusi do Bjelašnice i Igmana, što također doprinosi većem broju posjetilaca i radnim danima, a posebno vikendom.

Hubijar je dodao da je konstantna komunikacija preduzeća doprinijela povećanju broja ljudi koji posjećuju Bjelašnicu i Igman. Prva subota u februaru je oborila sve rekorde i proglašena je najposjećenijim danom u posljednjih 15 godina.

"Na osnovu statistika koje mi imamo očekujemo da će se nastaviti kontinuitet posjeta, a možemo se pohvaliti i sportsko-rekreativnim sadržajima koje plasiramo svakodnevno, povećava se broj raznovrsnih sadržaja koji se dešavaju na našim olimpijskim ljepoticama. Bit će toga još u februaru i pozvao bih sve građane da uživaju dok još imamo snijega", rekao je Hubijar.

Midhat Hubijar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Midhat Hubijar (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Nedavno je obilježena 31. godišnjica održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Skakaonice na Igmanu čekaju obnovu, a posjetioci žele i nove sadržaje, pogotovo tokom ljetnih mjeseci.

Rekonstrukcija infrastrukture na Bjelašnici i Igmanu se mora raditi zbog EYOF-a (Evropskog omladinskog olimpijskog festivala) 2017. godine. Preduzeće ZOI'84 će, prema riječima direktora Hubijara uložiti sve napore kako bi planine bile spremne da dočekaju učesnike festivala.

"Vertikalni transport treba zamijeniti savremenim šestosjedom, popraviti akumulaciju za vještačko osnježivanje i još neke sitnice treba srediti. Mi kao preduzeće možemo dati garanciju da će Bjelašnica zajedno sa Igmanom i Zetrom biti u punoj funkciji za vrijeme EYOF-a i da ćemo biti spremni da se svim svojim kapacitetima stavimo na raspolaganje za EYOF", naglasio je direktor ZOI-ja. Dodao je i važnost ledene plohe u Zetri, ali i kuglane.

Iako je ovo preduzeće u teškoj situaciji, za nekoliko mjeseci su uspjeli uplatiti 14 plaća radnicima, a uplaćeno im je i zdravstveno osiguranje. Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo prihvaćen je program sanacije koja podrazumijeva sistematizaciju i smanjenje broja uposlenika. Tada je nova uprava provela program sanacije i napravila radikalne rezove.

Upravna zgrada preduzeća je izdata pod zakup, a kancelarije preduzeća ZOI'84 su premještene u Zetru. Za nadati se da radnici ZOI'84 više neće na ulicama tražiti ostvarivanje svojih prava i da će doći bolji dani za ovo preduzeće. Vremena i uspješnih, kako zimskih, tako i ljetnih sezona, još treba.