BiH
0

Dolazak Komšića na ceremoniju u Banjoj Luci izazvao odlazak boračkih kategorija

FENA
Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Udruženja porodica poginulih i nestalih civila RS-a, te Saveza logoraša RS-a napustili su danas centralnu svečanost povodom obilježavanja 15. godišnjice od osnivanja Vojske RS i druge godišnjice formiranja 3. pješadijskog puka RS OS BiH.

Predstavnici pomenutih udruženja su napustili ovu ceremoniju nakon dolaska člana Predsjedništva BiH Željke Komšića. Predstavnici pomenutih udruženja Komšiću zamjeraju da je sudionik rata, nosilac ordena "Zlatnog ljiljana", da se stalno protivi postojanju RS-a, ali su dali i zamjerku što na današnjoj svečanosti nije intonirana himna RS-a i nisu bila istaknuta njena obilježja.

Član Predsjedništva BiH Komšić kazao je novinarima da mu je žao što je njegov dolazak izazvao takvu reakciju, ali i poručio da ti ljudi moraju shvatiti da je ovaj puk dio Oružanih snaga BiH i da je on u kasarni "Kozara" bio u funkciji jednog od trojice vrhovnih komandanata BiH.

"Mislim da je moja dužnost, bez obzira na sve, pojavljivati se na ovakvim stvarima", kazao je Komšić dodajući da je njemu žao što su predstavnici pomenutih organizacija napustili današnju ceremoniju, te da im je i ovo "bila prilika da ga upoznaju i da on nije antikrist".

Ceremoniji u kasarni "Kozara" prisustvovali su najviši državni zvaničnici, RS-a, predstavnici stranih organizacija u BiH, diplomatskog kora i brojni gosti.