Milorad Dodik
0

"Dokument promjena ustava BiH nije spisak mojih želja"

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik nije danas mogao da se izjasni da li je za njega prihvatljiv novi prijedlog promjena ustava BiH koji su pripremili predstavnici Evropske unije i SAD-a, ističući da na taj dokument ne gleda kao na 'butmirski prijedlog' ili nastavak tog procesa.

Dodik je negirao tvrdnje nekih predstavnika političkih stranka u BiH da je taj dokument sačinjen tako da ispunjava sve njegove želje.

To je, kaže apsurdno, i zbog činjenice da je on sada i to posljednji dobio taj prijedlog promjena Ustava, a i nije trebalo i da mu bude uručen, ako se njime ispunjavaju njegove želje.

„To su bespotrebne špekulacije i stvaranje jedne loše atmosfere, koja bi morala biti bolja“, naveo je Dodik i priznao i da bi i on, kao i drugi, trebalo da se potrude da ta atmosfera bude bolja.

Dodik je, nakon što mu je generalni direktor za inostrane i vojnopolitičke poslove pri Generalnom sekretarijatu Vijeća Evropske unije Robert Kuper tokom razgovora u Banjoj Luci uručio taj dokument, rekao da je čuo osnovne naznake i da smatra da se ti razgovori moraju da nastave kako bi se odlučilo da li postoji saglasnost ili ne za promjene Ustava.

Definitivan stav, najavio je, saopćit će nakon što izuči dobijeni dokument, a podržao je način da se u okviru domaćeg dijaloga nastave razgovori oko promjena Ustava BiH.

„Voljeli bi da u BiH dođe do određenog sporazuma o eventulanim ustavnim promjenama. Sada imamo ovaj radni dokument, imamo prijedlog koji sam ja dao, kao i druge prijedloge i morat ćemo da nađemo načina kako se kretati kroz ovo pitanje“, dodao je entitetski premijer.

On ističe i da „razumije potrebu Evrope“ da kaže stav na koji način se može ubrzati evropski put BiH i stoga će i nastaviti razgovore o tom pitanju.

Ponovio je da pristaje na bilateralne razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice, koji, po njegovim riječima, ne bi trebalo da upravljaju sastanciima domaćih lidera, s tim da ne isključuje njihovu „tehničku“ pomoć po nekim pitanjima.