Već drugi dan
0

Doktorima zabranjen ulazak u Medicinsku elektroniku u Banjoj Luci

FENA
Radnici Centra za medicinska istraživanja iz Banje Luke (Foto: SRNA)
Radnici Centra za medicinska istraživanja iz Banje Luke (Foto: SRNA)
Radnicima Dijagnostičkog centra za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite Banja Luka i danas, drugi dan zaredom, nije dozvoljen ulazak u prostorije Medicinske elektronike.

Oko 40 doktora i medicinskog osoblja na vratima je dočekala odluka Upravnog odbora Medicinske elektronike kojom se zadužuje direktor Dijagnostičkog centra Zoran Kuprešanin da svim zaposlenima izda rješenje o godišnjem odmoru od 1. februara.

Radnici kažu da im nije poznato zbog čega su dovedeni u takvu situaciju i ogorčeni su novonastalom situacijom.

Ponižavajuće je, ispričali su, da se već dva dana smrzavaju ispred Medicinske elektronike, jer im osiguranje, koje je unajmila Medicinska elektronika ne dozvoljava ulaz, umjesto da primaju pacijente na svojim radnim mjestima.

Radnici navode da nisu obaviješteni da Dijagnostički centar treba da napusti prostorije Medicinske elektronike.

Menadžment Dijagnostičkog centra, prema sporazumu o raskidu ugovora o zakupu prostorija i opreme potpisanom u decembru prošle godine s Medicinskom elektronikom, trebalo je da iseli opremu iz objekta "C“ do 30. januara.

Također, menadžment je bio dužan da organizira djelatnost na drugoj lokaciji.

S obzirom na to da nije ispoštovan sporazum, od jučer je radnicima Dijagnostičkog centra zabranjen ulazak u prostorije Medicinske elektronike.

Pomoć su zatražili i od resornog ministarstva, a predsjednica Sindikalne organizacije Centra dr. Tatjana Kurbalija najavila je danas razgovor s ministrom zdravlja Rankom Škrbićem, ali su male šanse da se nešto konkretno dogovori budući da to ministarstvo ne može rješavati novonastalu situaciju u vezi s Dijagnostičkim centrom.

U Centru se nalazi ambulanta za kardiologiju, otorinolaringologiju, te porodičnu medicinu u kojoj se liječi oko 3.500 građana Banje Luke.

Njihove ordinacije Uprava Medicinske elektronike namjerava, prema nekim informacijama, izdati pod kiriju Telekomu Srpske.

Doktori i medicinsko osoblje su podnijeli Osnovnom sudu Banja Luka zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u Medicinskoj elektronici u kojoj je državni kapital, nakon afere s trgovanjem akcijama tog preduzeća, sredinom prošle godine, kupio banjalučki biznismen Mile Radišić za 183.000 KM.