BiH
503

Doktorica koja je izazvala revoluciju u svijetu hemije: Drago mi je da sam obradovala ljude u BiH

Anadolija
Bosanka dr. Hida Hasinović, koja je u Sjedinjenim Američkim Državama napravila revolucionarnu emulziju i tome zadivila naučni svijet, za Anadolu Agency (AA) je izjavila da joj je vrlo drago ako je ovim uspjela na neki način obradovati, kako kaže, “svoje Bosance i Hercegovce”.

“Drago mi je da sam to postigla zbog svih svojih Bosanaca i Hercegovaca. Drago mi je ako sam ovim uspjela da inspirišem mlade, posebno u BiH, da rade više i da na kreativan način stvaraju nove ideje i inovacije. Voljela bih da ovako mogu pomoći i svojoj Bosni. Sretna sam ako sam svojim radom pokazala da se u životu može uspjeti zalaganjem i odricanjem”, rekla je ova Bosanka kojoj ne prestaju da se dive u svijetu biologije i hemije.

Dr. Hasinović, odvojena od roditelja zbog rata u BiH i razvedena samohrana majka koja je tada podizala kćerku Mirelu, nastanila se tokom rata u BiH u malom gradu Massena u New Yorku, u blizini granice sa Kanadom.

U razgovoru za AA, napominje kako je na putu do uspjeha vrlo bitno imati cilj i ambicije uprkos svim preprekama i životnim poteškoćama. Poručuje kako produktivan rad na kraju uvijek donese rezultat i nagrade za sav trud.

Bitna je želja za učenjem

“Ja sam 1994. godine za vrijeme rata u BiH došla u SAD. Prvo smo bili smješteni u izbjeglički kamp u New Yorku, a odatle je sve počelo. U Tuzli sam završila diplomske studije, a ovdje sam nastavila postdiplomske studije na Clarkson univerzitetu. Tada nisam znala ni engleski jezik, ali sam ubrzo shvatila da je ovo zemlja velikih prilika ko god želi da radi naporno i ko ima velike ambicije. Odmah sam pokazala da želim mnogo raditi i da nisam naučila da sjedim kod kuće. Bitno je da si zainteresiran i da želiš učiti. To se ovdje cijeni. Na kraju dođu rezultati”, objašnjava Hasinović.

Ističe kako je na kraju proizvela velike količine emulzije u jednom koraku, što je njoj lično, ali i njenoj laboratoriji i saradnicima donijelo posebno mjesto na naslovnicama poznatih naučnih časopisa.

“Tokom studija sam krenula sa istraživanjima u oblasti emulzije. Godinama sam radila u laboratorijama na emulzijama kada sam došla do tog revolucionarnog otkrića. Nisam ni bila svjesna svoga upjeha dok moj rad o emulzijama nije objavljen na naslovnici poznatog naučnog časopisa. Nisam mogla ni sanjati o kakvom uspjehu je riječ. Moj mentor mi je tada rekao da imam sretnu ruku, da sam uporna. Mislim da su samo shvatili da smo mi Bosanci pametni i talentirani. Svi su pričali o tom inovativnom radu koji je promijenio mnoge stvari u istraživanju emulzija. Mislim da sam uspjela u tome jer sam to mnogo voljela, uvijek sam pratila sve što se u vezi s time dešava u nauci. Stalno sam gledala kako da riješim neki problem i da nađem neki novi patent”, istakla je ova Bosanka.

Ova rođena Tuzlanka je uspjela stvoriti potpuno novu vrstu emulzije, koja je potom bila od velike koristi pri izradi šampona, sredstava za čišćenje, lijekova, sprečavanju korozije, njezi automobila i mnogih drugih oblasti.

Na kraju razgovora napominje kako bi voljela da se angažuje i na naučnim istraživanjima u BiH kako bi na taj način prenijela svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije.

“Iako nemam puno vremena da pratim obrazovanje u BiH, voljela bih da se uključim u naučna dešavanja u mojoj domovini i da mogu nešto učiniti da pomognem. Voljela bih da promovišem BiH. Mi smo jako pametan narod samo nam trebaju uslovi da radimo i da stvaramo nove ideje. Vidjela sam po svijetu mnoge naše ljude koji su vrlo uspješni u svome poslu. Nekako smo svugdje prepoznati po radu i zalaganju. Voljela bih da uspostavim neki kontakt i da pomognem BiH. Itekako bih voljela da posjetim neki naš univerzitet i da pomognem našim mladim stručnjacima i studentima koliko mogu jer je ovo vrlo važna vrsta istraživanja koja će biti popularna i u budućnosti, posebno u farmaciji, kozmetici i prehrani. Riječ je o naučnom polju gdje za prave inovacije postoje velike mogućnosti vrijedne milijarde dolara”, kazala je Hasinović.

Značaj naučnih dostignuta dr. Hasinović

Stručnjaci smatraju da je emulzija koju je napravila ova Bosanka fantastična stvar i veliki pomak u svijetu nauke. Njen rad u oblasti emulzije doveo je do daljnjeg proučavanja nanočestica, te proširio naučna istraživanja zbog širokog spektra potencijalnih aplikacija.

Hasinović je također kreirala poseban sprej za poliranje automobila iza kojeg ne ostaju nikakvi tragovi, a koji omogućava veoma lako poliranje. Isto tako, različiti proizvodi na bazi nanotehnologije na kojoj je radila ova Bosanka omogućavaju, između ostalog, da se zaštite automobili na suncu i slično.

Ova ekspertica u oblasti biohemije do sada je dobila brojna priznanja, a na jednom od njih je navedeno da je ona imala hrabrosti da napusti svoju domovinu, i skupi snage i volje da počne novi život i usmjeri sav svoj intelektualni kapacitet da kreira nove ideje koje znače mnogo u svijetu nauke.