Povodom Svjetskog dana srca
1

Doktori dijele savjete građanima o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja

FENA
Povodom Svjetskog dana srca sutra će u parku "Alije Izetbegovića" u Sarajevu biti upriličena promotivna akcija za unapređenje zdravlja putem prevencije i kontrole vodećih faktora rizika kao što su neadekvatna ishrana, izostanak fizičke aktivnosti, pušenje, konzumacija alkohola, stres.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu. Godišnje 17,3 miliona ljudi u svijetu umre od tih bolesti.

"Visoka stopa obolijevanja je i u našoj zemlji. U Federaciji, kao uzrok smrti ta oboljenja su na vodećem mjestu", navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji je sa NVO Partnerstvo za javno zdravlje, Centar za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Sarajevo Projekta Zdravi grad organizator sutrašnje akcije.

Na štandovima s tematskim promotivnim materijalima predstavnici ustanova-organizatora pružati od 11 do 13 sati informacije i savjete o mogućnostima prevencije kardiovaskularnih oboljenja i promociji zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo FBiH i ove je godine povodom Svjetskog dana srca pripremio tematske priloge na web stranici, a publikovan je i promotivni materijal koji će biti distribuiran kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Svjetski dan srca (29. septembar) obilježava se pod sloganom "Jedan svijet, jedan dom, jedno srce", a Svjetska kardiološka federacija poziva države, relevantne ustanove i pojedince da se uključe u realizaciju promotivnih aktivnosti prevencije kardiovaskularnih oboljenja s akcentom na zdravlje žena i djece.