BiH
0

Dokić: Proces ugovaranja za igradnju koridora Vc trebao bi završiti krajem iduće godine

NINA
Ministar prometa i veza BiH Branko Dokić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da bi proces ugovaranja za izgradnju koridora Vc u našoj zemlji trebao biti završen krajem iduće godine.

Ministar Dokić je podsjetio da je nedavno njegovo ministarstvo prihvatilo položaj trase autoputa na koridoru Vc. «Izbrani položaj trase je dostavljen svim općinama, kao i kantonima kroz koje je planiran prolazak autoputa», kazao je on dodajući da se ranije objavljena cijena od 6,2 miliona KM odnosi i na troškove izgradnje i investitora, a da je sama procjena cijene izgradnje autoceste 5,1 milijardi KM.

Dokić je naglasio da je najjeftinija izgradnja dionice na sjeveru, od rijeke Save do Rudanke, sjeverno od Doboja, a najskuplja je izgradnja dionice Tarčin – Konjic – Jablanica – Mostar-Sjever, koja iznosi 27 miliona KM po kilometru.

Također je istaknuo da je završen i nacrt prometne studije koja osim analize postojećeg stanja prometa sadrži i prognozu intenziteta prometa od pretpostavljenog završetka izgradnje autoputa 2012. do 2042.

Međutim, još uvijek nisu pronađen ni koncesionari za koridor Vc, a Dokić ističe da je Bosmal jedini pokazao interes za to, ali da će komisija ipak odlučiti hoće li se ići na koncesiju ili ne.