BiH
0

Dokić poziva građane RS-a da se suzdrže od nemira nakon proglašenja nezavisnog Kosova

FENA
Visoki funkcioner Partije demokratskog progresa (PDP) Branko Dokić pozvao je danas sve zemlje u regionu i u Evropskoj uniji da se suzdrže od priznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova koja bi, kako je rekao, trebalo da se desi 17. februara, a građane RS-a da se suzdrže od eventualnih nemira.

PDP se pribojava mogućih nemira i uličnih reagiranja građana i u RS-u, te poziva sve građane da u takvoj situaciji "ostanu hladne glave s porukom da se na ulici ništa ne može riješiti".

Dokić je pozvao vlasti RS-a i BiH da nađu adekvatan odgovor na tu, kako je naveo, vrlo kompliciranu situaciju koja je pred nama.

"Smatramo da je to jedna velika opasnost za regiju u širem smislu i da će to dovesti do povećanja političke nestabilnosti, nažalost i u BiH", rekao je Dokić, dodajući da i ovako nestabilna politička situacija nakon 17. februara može da bude dodatno destabilizirana.

Dokić smatra da se zemlje regiona i EU trebaju suzdržati od priznavanja nezavisnosti Kosova, a da se ponovo da šansa pregovorima kako bi se iznašlo rješenje iza koga bi mogla da stane i zvanična Srbija.