BiH
0

Dokić: Počinje primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH

FENA
Ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić izjavio je u ponedjeljak u Banjoj Luci da nema nikakvih smetnji da od utorka počne primjena novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Naglasio je da će se neophodna 22 podzakonska akta za primjenu ovog zakona, kojim su predviđene oštrije kazne za određene vrste prekršaja nego što je to bilo do sada, donijeti u narednih šest mjeseci, odnosno kako se navodi u zakonu do 8. februara naredne godine.

Navodeći da to ne utiče na primjenu novog zakona, Dokić je naveo da će se pravilnicima regulirati kako će se polagati vozački ispiti, ko će i kako vršiti licenciranje za vozačke ispite, određene stvari vezano za infrastrukturu na putevima i drugo.

Pozvao je da se ne podliježe uticaju "razno-raznih moćnih lobija koji u ovom trenutku lobiraju da se ovaj zakon ne počne primjenjivati zbog toga što će oni izgubiti monopol koji su imali dugi niz godina u ovoj oblasti".

Ministar Dokić je na pres-konferenciji kazao da je bilo krajnje vrijeme da se poduzmu mjere kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda i smrtnih posljedica na putevima u BiH.

"U posljednje četiri godine preko 400 građana je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama na putevima BiH, a evropske statistike i naše pokazuju da je posebno veliki broj mladih koji ginu u saobraćajnim nesrećama", kazao je Dokić precizirajući da su zbog toga u zakonu uvedene rigoroznije mjere i u pogledu polaganja ispita i uključivanja mladih vozača u saobraćaj.

Novim Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja uvedeni su kazneni bodovi koji će biti dodjeljivani za određene prekršaje, a oni vozači koji u godinu dana prikupe 10 kaznenih poena morat će slušati predavanja iz bezbjednosti saobraćaja, dok će vozači sa prikupljenih 15 poena u jednoj godini morati ponovo polagati vozački ispit.

Vozačima će od sutra biti zabranjena upotreba mobilnog telefona u toku vožnje ukoliko vozač ne posjeduje montiran aparat u vozilu, a ukoliko se vozač ne pridržava ovog pravila, bit će kažnjen sa 40 KM.

Predviđeno je i će svi vozači na putevima u BiH od sutra morati i u toku dana da imaju upaljena kratka svjetla na vozilima, jer će u protivnom platiti kaznu od 30 KM.

Vozači i putnici koji se ne budu vezali bezbjednosnim pojasem moraće da plate kaznu od 30 KM, a novine u zakonu se odnose i kazne za prekoračenje brzine, tehničku neispravnost vozila, vožnju bez vozačke dozvole, vožnju neregistrovanog vozila i drugo, koje se kreću od 100 do 300 KM. Kazna od 300 KM do 1.000 KM može biti izrečena u slučaju da prilikom takvog prekršaja dođe i do saobraćajne nezgode.

Zakonom je predviđeno da je gornja granica za vozače 0,3 promila alkohola u krvi, dok osobama mlađim od 21 godinu ili sa vozačkim iskustvom ispod tri godine te profesionalnim vozačima ("C" i "D" kategorija) nije dozvoljeno prisustvo alkohola u krvi. Novčana kazna od 100 do 300 KM predviđena je i za vozače ili instruktore koji odbiju alko-testiranje ili stručni pregled radi provjere da li se nalaze pod dejstvom droga ili lijekova na kojima je označeno da ne smiju da se upotrebljavaju prije i za vrijeme vožnje.

Zakonom je predviđeno i kažnjavanje u visini od 40 KM ovih vozača koji naglo kreću vozilom iz mjesta uz škripu guma i tako stvaraju buku.

Novčanom kaznom od 50 do 250 KM biće kažnjeni, između ostalog, i vozači koji na zahtjev ovlaštenog lica odbiju da prevezu osobu povrijeđenu u saobraćajnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove, kao i vozači kojima alkohol u krvi bude veći od 0,3 promila. Isto važi i za vozače koji u saobraćaju učestvuju vozilom koje je poslato na tehnički pregled, a on to nije učinio.

Kaznom od 50 KM biće kažnjeni i pješaci koji na semaforu prelaze ulicu kada nije upaljeno zeleno svjetlo za pješake, a ista kazna slijedi i za pješake koji na putevima gdje postoje obilježeni pješački prelazi prelaze ulicu mimo prelaza. Novčana kazna od 40 KM predviđena je i za vozače motocikla i bicikla, kao i osobe koje se voze s njima, a nemaju zaštitnu kacigu.

Novina u zakonu je i to da policija više neće moći da naplati novčanu kaznu na licu mjesta, već će ona biti naplaćivana putem prekršajnog naloga.

Predviđeno je, između ostalog, i uvođenje centralne baze podataka o svim vozačima i vozilima na području BiH, koja će biti dostupna policijskim i drugim agencijama koje sprovode zakone.