BiH
0

Dokazni postupak u slučaju "Čović i ostali" okončan

FENA
Izjašnjenjem u vezi s izmijenjenom optužnicom i dodatnim svjedočenjem Jerka Ivankovića Lijanovića u četvrtak je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljen glavni pretres u predmetu "Čović i ostali" koji se odnosi na sumnjive poslove firme "Lijanovići".

Sud je utvrdio kako predočene izmjene optužnice u ovom predmetu nisu prouzročile promjene u pogledu subjektivnog i objektivnog identiteta prvobitnog optužnoga akta.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Richard Gebelein, Sud smatra kako su određeni navodi prvobitne optužnice precizirani, te da su neki od ranijih navoda povučeni.

Očitovanje Sudskog vijeća u vezi s prirodom izmjena optužnice uslijedilo je nakon niza primjedbi branitelja optuženih koji su ustvrdili kako se ne radi o izmjenama optužnice nego o novoj optužnici, te da nove činjenice, mjesto i vrijeme, kao i način izvšenja inkriminacija ne prozilaze iz provedenog dokaznog postupka. Istovremeno, predložili su saslušanje novih svjedoka na navode izmijenjene optužnice.

Stanovištu odbrane usprotivio se zastupnik optužbe, tužitelj Johnatan Rattel, ocijenivši kako su izmjene optužnice izvršene u zakonskim okvirima, te kako nema potrebe za ponovnim otvaranjem dokaznog postupka dodatnim ispitivanjem svjedoka koji su već svjedočili.

Sud je prihvatio prijedlog odbrane u dijelu koji se odnosio na zahtjev za dodatnim svjedočenjem Jerka Ivankovića Lijanovića, te odbacio mogućnost ispitivanja dodatnih svjedoka, a s obzirom na načelo efikasnosti sudskog postupka.

Dodatno svjedočenje Jerka Ivankovića Lijanovića fokusirano je na tužbene navode iz izmijenjene optužnice koji su u vezi s oslobađanjem "Lijanovića" od plaćanja posebnih pristojbi (prevelmana).

Svjedok je ustvrdio kako su ti navodi paušalni, te da je tvrtka Lijanovići o vlastitim poslovnim potezima blagovremeno obavještavala nadležne institucije, te da su sve carinske procedure provođene u skladu s tada važećim propisima.

Kazao je kako je nužno razlikovati ugovor s pravnom osobom od ugovora o dugoročnoj poslovnoj saradnji, podsjećajući na zakonsku mogućnost carinjenja robe bez prelaska "carinske crte" uz uvjete da to doprinosi smanjenju transportnih troškova, odnosno da postoji zaključen ugovor sa stranom pravnom osobom (tvrtkom).

Jerkovim svjedočenjem okončan je dokazni postupak u ovom predmetu i, kako je najavio predsjedavajući Sudskog vijeća, na ročištu zakazanom za 31. mart pristupit će se izlaganju završnih riječi strana u postupku.

Optužnica bivšeg člana Predsjedništva BiH i federalnog ministra finansija Dragana Čovića, predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića, braću Ivanković Lijanović i profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića tereti za zloupotrebu položaja, primanje i davanje mita, odnosno carinske prevare u vezi s poslovanjem firme "Lijanovići" iz Širokog Brijega.