SuD BiH
1

Dokazni postupak protiv Ante Kovaća

FENA
Bahtija Sivro, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Anti Kovaću, tvrdio je da je pročitao "na oglasnoj ploči u Radničkom univerzitetu u Vitezu" da je optuženi "zapovjednik brigadne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane".

Svjedok je rekao i da je na istom mjestu vidio da je Zlatko Nakić, koji je poginuo tokom rata, zamjenik zapovjednika, javio je danas BIRN-Justice Report.

U unakrsnom ispitivanju Sivro je istaknuo da je siguran da je pisalo da je optuženi zapovjednik, ali da nije siguran da li je pisalo "smjene, brigade, voda i slično".

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a, “naređivao i odobravao” nezakonito zatvaranje civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, Šahovskog kluba i zgradu SDK u Vitezu.

Sivru su pripadnici Vojne policije HVO-a uhapsili i doveli u Radnički univerzitet 16. aprila 1993. godine.

Tu je zatočen, kako kaže, u "ćumuranu" zajedno sa "30-40 ljudi".

"U ćumurani sam bio dvije noći i dva dana. Nismo uopće spavali. Toliko je bilo zatvorenika da smo bili nabijeni jedan na drugog. Dobijali smo četvrt hljeba i riblju konzervu", kazao je Sivro dodajući da je prebačen u kino salu unutar Radničkog univerziteta odakle je vođen na obavljanje radova za komandu Viteške brigade.

Iz kino sale, ga je Zlatko Nakić, zajedno sa "još nekoliko zatvorenika" odveo u prostorije Šahovskog kluba, potom u logor Kaonik, te ponovo u Radnički univerzitet odakle je razmjenjen.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bio je Samed Sadibašić, uhapšen je 16. aprila 1993. godine.

Svjedok tvrdi da je u trenutku hapšenja bio u vojnoj uniformi i imao oružje, ali mu je data civilna odjeća prije zatvaranja u Radnički univerzitet.

"U kino sali sam ispitivan. Bio je prisutan i optuženi Kovać, ali me ništa nije pitao", prisjetio se svjedok dodajući da je Kovaća bio "u uniformi, sa bjelim opasačem" i da je imao značku Vojne policije.

Sadibašić je sa drugima odvođen na prinudne radove.

Prilikom jednog odlaska, ubijen je zatvorenik Almir Gađun. Prisjetio se kako mu je Gađun, dok su mu pokušali pružiti medicinsku pomoć, rekao "nemoj reći mamim da sam ranjen".

Treći svjedok Tužilaštva BiH bio je Derviš Subašić, koji je uhapšen 20. aprila 1993. godine te zatvoren u školi u Vitezu, potom u Šahovskom klubu, te kino sali Radničkog univerziteta.

Svjedok kaže da su pripadnici Vojne policije odvozili zatvorenike da kopaju rovove što je znao po oznakama na uniformi.

Subašić je za optuženog kazao da je "jedan od najboljih ljudi" i da ga poznaje jer su radili zajedno, te da ga nije vidio dok je bio zatočen.

Nastavak suđenja je 28. augusta.