Slučaj "Selimović i ostali"
0

Dokazi o smrti ratnih zarobljenika

Sarajevo-x.com
U nastavku suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza u kojima se navode podaci o pozicijama i kretanju optuženih iz februara 1995. godine, te smrti pojedinih ratnih zarobljenika.

Kao materijalni dokaz Tužilaštvo BiH je uložilo akt Službe vojne bezbjednosti iz februara 1995. godine u kojem je, kako je pojasnio tužilac Dubravko Čampara, navedena pozicija i kretanje optuženih Mehure Selimovića i Adila Ružnića.

Optužba je među dokaze uvela i dosje o smrti ratnog zarobljenika Pere Balabana iz kojeg se, kako je pojasnio tužilac, vidi da je optuženi Selimović bio “član ekipe koja je vršila uviđaj o ovom događaju u januaru 1995. godine”.

Tužilaštvo BiH tereti Selimovića, Ružnića i Mustafića da su pomagali i podstrekavali zatvaranje vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa ABiH.

Među materijalne dokaze Tužilaštvo BiH je u spis je uvrstilo i izvještaj o smrti ratnog zarobljenika Milana Demića, u sklopu kojeg je i službena zabilješka o njegovom premlaćivanju. Čampara je istaknuo da Tužilaštvo na osnovu ovog izvještaja želi dokazati da je Vojna bezbjednost bila “linijski upoznata sa ovim dešavanjima”.

Tužilaštvo BiH je u dokaze unijelo i naređenje Komande Petog korpusa ABiH iz decembra 1995. godine o premještanju jednog zarobljenika iz kasarne “Adil Bešić” u sabirni centar.

“Ovim dokazujemo da su postojali sabirni centri unutar brigada”, kazao je Čampara.

Alaga Bajramović, branilac drugooptuženog, istakao je da se na početku ovog naređenja iz decembra 1995. godine navodi da se “zbog blizine izvođenja borbenih dejstava zarobljenici premještaju u sabirne centre”.

Optužba je u spis unijela i nekoliko materijalnih dokaza o razmjenama zarobljenika iz novembra i decembra 1995. godine, te o provjerama osoba koje su djelovale u okviru obezbjeđenja u sabirnim centrima. Te dokumente, kako ističe Tužilaštvo, potpisao je optuženi Ružnić.

Odbrana optuženih za većinu dokaza nije imala nikakvih primjedbi.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. januar 2011. godine, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti ulaganje materijalnih dokaza.