BiH
0

Dok sindikati RS-a spremaju generalni štrajk, političari slave na Jahorini

Anadolija
Prazne gradske ulice, zaključana vrata entitetskih i opštinskih institucija, javnih preduzeća, a potom i privatnih firmi, slika su Republike Srpske ovog 14. januara.

Odlukom Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta, zbog proslave Pravoslavne nove godine, u Republici Srpskoj danas je još jedan neradni dan.

Kafići u gradovima tokom protekle noći kad se čekala Pravoslavna nova godina bili su puni, zora se dočekala uz „cajke“, pivo i obilje petardi, a jutrošnja glavobolja svakodnevnica je većine građana i bez slavlja.

Iako ekonomska kriza sve više uzima danak, koji se prelama preko leđa stanovništva, Grad Banjaluka je za proslavu Pravoslavne godine na otvorenom, odnosno za muziku, vatromet i besplatno piće izdvojio je sedam hiljada KM.

Ovaj primjer slijedio je i Novi Grad (Bosanski Novi), dok je većina ostalih lokalnih zajednica, ipak, odlučila da shodno ukupnoj ekonomskoj situaciji, odustane od organiziranog narodnog slavlja.

"U Republici Srpskoj kao da se živi i dalje u dva svijeta, koje je vlast projektovala ovdje prije pet, šest godina. Jedan je onaj koji je govorio o blagostanju bez ikakvog utemeljenja, a drugi koji pokazuje da je BiH među dvadeset najnepoželjnijih zemalja za život. Ali, niko i dalje ne želi da se suoči s tim, niko ne želi da jasno kaže kako se zapravo živi", kazala je za agenciju Anadolija analitičarka fondacije "Friedrich Ebert" Tanja Topić.

Ekonomista Saša Grabovac upozorava da neradni dani loše utiču i na ukupni privredni ambijent, jer s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, svaki neradni dan "RS više nego skupo košta".

Procjene ekonomskih analitičara ukazuju da kada se u obzir uzme broj zaposlenih, njihova prosječna zarada, promet preduzeća i broj neradnih dana, privreda i budžet RS-a po jednom neradnom danu izgubi i do dva miliona maraka.

Odnosno, tako će samo u prvoj polovini januara biti izgubljeno skoro polovina od 52 miliona KM, koje je Vlada planirala kao budžetsku uštedu u 2013. godini smanjujući plate 40 hiljada radnika u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu za deset posto.

I dok sindikat navedenih budžetskih korisnika, zbog smanjenja plata, za 21. januar najavljuje generalni štrajk, političare u Republici Srpskoj to previše ne zabrinjava.

Nakon dočeka 2013. godine, većina njih se i proteklog vikenda ponovo uputila na Jahorinu, kako bi u nekom od tamošnjih hotela proslavili Pravoslavnu novu godinu. Sa mjesečnim primanjima, koja su često veća od godišnje plate radnika u realnom sektoru ili uslužnim djelatnostima, političari sebi to mogu priuštiti.

Ali, gorak ukus u ustima ostavlja "preporuka" koju je u nedjelju, upravo s Jahorine uputila zastupnica SNSD-a u državnom Parlamentu Dušanka Majkić.

Kako bi očuvali zdravlje i bili u dobroj kondiciji, po njenom savjetu, "građani RS-a bi si tokom ovog januara svakako trebali priuštiti, poput nje, prvo boravak u Banji Vrućici kod Teslića, a potom i zimovanje na Jahorini".

Jedino što političarka Majkić nije kazala jeste od čega građani da to plate.