BiH
86

Dok se u Bosni ljudi bore sa sniježnim nanosima, Hercegovina "okupana" suncem

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Za razliku od Bosne, koja je prekrivena snijegom koji dostiže i preko pola metra, u Hercegovini su današnje vremenske prilike sušta suprotnost. 

Razlika u temperaturi između Sarajeva i Mostara, na udaljenosti od svega dva sata vožnje, jutros je iznosila čak 10 stepeni celzija.

Naime, temperatura jutros izmjerena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine iznosila je - 4 stepena celzija, dok je istovremeno u sedam sati temperatura zraka u Mostaru iznosila čak 6 stepeni.

Ekipa Anadolu Agency (AA) jutros je u Mostaru zatekla sunčano vrijeme. Stari most u Mostaru, ali i cijeli grad je jutros osvanuo "okupan suncem". 

I u ostalom dijelu Hercegovine jutros su zabilježene temperature u plusu. Tako je u Trebinju bilo 3 stepena, te Stocu 2 stepena celzija.

Temperature u plusu osim u Hercegovini jutros su u Bosni i Hercegovini zabilježene još jedino u Drvaru gdje je u sedam sati bilo 2, te Bijeljini, Gradačcu, Livnu i Zenici gdje je izmjeren 1 stepen celzija.

U Banjoj Luci, Bihaću, Doboju, Sanskom Mostu i Zvorniku bilo je 0, Bugojnu i Srebrenici - 1, Goraždu, na Ivan Sedlu, Kupresu i Sokocu, te u Jajcu -3, Sarajevu - 4, dok je najhladnije bilo na Bjelašnici sa -11 stepeni celzija. 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navedeno je kako je jutros u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa snijegom. U većem dijelu Hercegovine je bilo vedro uz mjestimično malu oblačnost.    

Visina snijega u sedam sati na Bjelašnici je bila 260 centimetara, Kupresu 85, Bihaću 57, Bosanski Novom 46, Ivan Sedlu 45, Bosanskoj Gradiški i Gradačcu 26, Gacku 25, Mrkonjić Gradu i Sanskom Mostu 24, Doboju 23, Sokocu 22, Srebrenici 21, Jajcu i Tuzli 19, Sarajevu 16, Banja Luci i Bugojnu 14, Drvaru 12, Nevesinju 11, Bijeljini 9, Zenici 8, Zvorniku 7, Rudom 5 i Višegradu 4 centimetra.