PIK pozvao lidere da formiraju VM
0

Dok BiH stagnira susjedne zemlje napreduju ka Europi

SRNA
Sa sastanka lidera u Brčkom
Sa sastanka lidera u Brčkom
Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIK) pozvao je šestoricu stranačkih lidera da ispune svoju demokratsku odgovornost prema građanima BiH i postignu konačan dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH.

U zajedničkoj izjavi ambasadora PIK-a upozorava se da stranački lideri sada moraju preduzeti mjere koje su neophodne za postizanje dogovora.

Ambasadori PIK-a ističu da je sastanak političkih lidera održan u Brčkom prošle sedmice pokazao da je većina stranačkih lidera spremna da preduzme konstruktivne mjere i pronađe kompromis kako bi postigli dogovor koji bi omogućio formiranje novog Vijeća ministara. 

Upravni odbor PIK-a takođe poziva stranačke lidere i postojeće institucije BiH da finalizuju i provedu dogovore o pitanjima koja se tiču pristupanja Evropskoj uniji, kao što je zakon o državnoj pomoći, konkretne mjere da se provede odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", te zakon o popisu stanovništva. 

"Ovo bi omogućilo BiH da ostvari napredak u procesu evropskih integracija. Rješavanje pitanja vojne imovine je jednako važno za napredak BiH ka evroatlantskim strukturama", ističe se u izjavi. 

Ambasadori PIK-a upozoravaju da su, dok BiH stagnira u ekonomskom i političkom smislu, sve tri susjedne zemlje ostvarile značajan napredak u procesu integracije u EU. 

"Došlo je vrijeme da i BiH preduzme odlučne korake u tom pravcu", poručili su ambasadori.