BiH
3

Dogs Trust nagrađuje i ohrabruje odgovorno vlasništvo pasa

Klix.ba
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH 24. januara na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović organizira promociju odgovornog vlasništva na kojem će za građane, posebno vlasnike i ljubitelje pasa, prirediti edukativno-zabavni sadržaj i podijeliti vrijedne poklone vlasnicima pasa.

U okviru događaja bit će otkrivene i posebne korpe za pseći otpad koje su osigurane uz podršku Fondacije Dogs Trust, a koje su postavljene u parku na Trgu Oslobođenja i na Vilsonovom šetalištu, kao simbolično ohrabrenje vlasnicima da budu odgovorni vlasnici time što će, između ostalog, uvijek očistiti iza svog psa.

Promocija principa odgovornog vlasništva ima značajnu ulogu u rješavanju problema pasa lutalica jer je poznato da je neodgovorno vlasništvo glavni izvor problema pasa lutalica u BiH.

Kao dio svoje značajne podrške zajednici u rješavanju problema pasa lutalica, Predstavništvo Fondacije Dogs Trust planira u 2015. godini pokloniti vlasnicima pasa u Kantonu Sarajevo besplatnu obradu (sterilizacija/kastracija, vakcinacija, anti-parazitni tretman i mikročip).

"Također, besplatno ćemo obraditi i pse lutalice (koji će dodatno dobiti i ušnu markicu i tetovažu). Cilj je obraditi 80% ukupne populacije pasa u Kantonu Sarajevo, što predstavlja procenat koji će osigurati da broj pasa na ulici počne značajno opadati, pod uvjetom da se spriječi dovoženje pasa sa drugih teritorija. Vrijednost obrade po psu iznosi od 250 do 350 KM, zavisno od spola i težine psa, što za postojeće vlasnike predstavlja značajno finansijsko olakšanje, a stimulans svima onima koji ove godine žele udomiti psa lutalicu", kažu iz Dogs Trusta.

ističu da je za zajednicu ovo je vrijedan poklon koji, u kombinaciji sa drugim mjerama koje je Dogs Trust također spreman podržati, dovodi do trajnog i sistemskog rješenja problema pasa lutalica na efikasan i troškovno prihvatljiv način, a u okviru dosljedne provedbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.