BiH
14

Dogs Trust: Nisu nam psi bitniji od djece, ali Općina Novi Grad krši državni zakon

Klix.ba
U povodu najnovijih dešavanja vezanih za kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, Fondacija Dogs Trust još jednom izražava svoje duboko neslaganje i protest protiv nastavka prakse na koju smo već više puta medijski reagirali, istaknuto je u današnjem saopćenju za javnost.

Iz Dogs Trusta kažu da je neprihvatljivo što pojedine općine potpuno ignoriraju postojeći i važeći državni zakon, te što koristeći javna sredstva rade po svome i rješenja traže u kršenju zakona države koju navodno poštuju.

"Smatramo da je nepotrebno navoditi razloge zašto je kršenje bilo kojeg važećeg zakona, pogotovo od strane onih koji bi ga trebali štititi i provoditi, štetno za građane i pravni sistem. Pitanje je kako građani mogu biti sigurni da lokalna vlast koja otvoreno krši važeći državni zakon u pitanje neće dovesti i neke druge zakone. Pored toga što je protuzakonita, praksa koju provodi 'higijenski servis' Općine Novi Grad Sarajevo je, napominjemo, kontraproduktivna i ne samo da problem ne dovodi bliže rješenju, već ga čini gorim, stavljajući zajednicu pod veći sigurnosni rizik. Tako na mjesto socijaliziranih i veterinarski obrađenih pasa koji svoju teritoriju štite od drugih pasa, ali sada masovno bivaju uklonjeni, doći će najvjerovatnije neobrađeni, nesterilisani psi iz drugih regija koji će pod stresom novog okruženja nove sredine imati veću tendenciju da se ponašaju agresivno, i koji će se nastaviti razmnožavati", istaknuto je u saopćenju Dogs Trusta.

"Jasno je da 'higijenski servis' Općine Novi Grad javnim sredstvima preuzima zakon u svoje ruke, što su i javno iznijeli u svom posljednjem saopćenju. Ako je istina, kao što u svojim objavama općina Novi Grad Sarajevo tvrdi, da 'higijenski servis' i Veterinarska stanica općine postupaju 'u potpunosti u skladu sa Zakonom', zašto to i ne dokažu potpunom, dugo zahtijevanom transparentnošću prema građanima koji ih finansiraju, te javnosti i medijima osiguraju sve informacije i dokaze vezano za svakog pojedinačnog psa kojeg su uklonili, svoju registraciju, lokaciju, infrastrukturu, procedure, i ostala pitanja na koje građani nemaju odgovor?", dodaje se dalje.

"Fondacija Dogs Trust ne tvrdi da su ulice i parkovi prirodno stanište pasa; naprotiv – naš glavni cilj jeste doći do toga da psi više ne žive na ulicama, a to je jedino moguće postići kroz dosljednu provedbu Zakona, što je na dobrobit ljudi, ali i pasa", dodaje se.

"Tvrdnja da oni koji se zalažu za provedbu Zakona i osuđuju njegovo kršenje zapravo stavljaju dobrobit pasa ispred dobrobiti djece, s jedne strane predstavlja obrtanje teze s namjerom da se opravda kršenje Zakona, a s druge pokazuje nedovoljnu informiranost sa Zakonom čija dosljedna primjena jedina može problem riješiti i zaštiti građane, i to na human način, a bez nepotrebnog stradanja zdravih, socijaliziranih i veterinarski obrađenih pasa", kažu iz Dogs Trusta.

Navodi da Fondacija Dogs Trust ne radi u skladu sa Zakonom tj, da nije ovlaštena da vrši bilo kakvu evidenciju, registraciju, čipiranje i sl. te da radi s 'nelegalnim veterinarskim stanicama', mogu lako biti demantirani, kao i brojne druge neutemeljene informacije.

"Predstavništvo Dogs Trusta je od početka potpuno transparentno u vezi s budžetom koji je dostupan u svom planu podrške, te želi naglasiti da odobreni budžet do sada nije ni upotrijebljen u potpunosti, jer nismo uspjeli doseći ozbiljan nivo partnerstva s nadležnim vlastima, što će se, iskreno se nadamo, promijeniti ove godine", stoji u saopćenju.

U saopćenju stoji i da nije nikakva tajna da se predstavništvo zalagalo protiv izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH čiji prijedlog je bio ne samo nehuman, već i potpuno neefikasan i finansijski neprihvatljiv.

S obzirom na to da je zbog ignoriranja problema situacija eskalirala, sada je neophodno ukloniti samo one pse koji predstavljaju prijetnju zajednici, a njihov broj nije tako veliki, dok miroljubive, socijalizirane, veterinarski obrađene pse, na šta Fondacija Dogs trust ulaže velika sredstva, treba ostaviti da svoj kratki životni vijek - ukoliko ne mogu biti udomljeni - provedu na sadašnjim staništima bez mogućnosti daljeg razmnožavanja. Druge opcije su, stoji u saopćenju, preskupe, a neke, kao što su masovna skloništa i masovne eutanazije, i nezakonite i nehumane.

"Fondacija Dogs Trust u BiH ponovno poziva sve odgovorne inspekcije na kantonalnom, federalnom i državnom nivou, posebno Ured za veterinarstvo BiH kao nalogodavno tijelo za provedbu ovog Zakona na državnom nivou, kao i sve odgovorne lokalne vlasti, uključujući Vladu Kantona Sarajevo, da po hitnom postupku poduzmu korake ka ispitivanju, utvrđivanju i zaustavljanju kršenja relevantne važeće legislative na državnom nivou – Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, te da se angažiraju na njegovoj dosljednoj provedbi, u čemu im za podršku svesrdno stojimo na raspolaganju", stoji na kraju saopćenja.