BiH
7

Dogs Trust nagradio sve učesnike natječaja "Moja video priča o udomljavanju"

Klix.ba
Vlasnici udomljenih pasa i njihovi ljubimci družili su se u četvrtak, 29.9.2016. godine u My Face kafeu gdje je Predstavništvo Fondacije Dogs Trust za njih upriličilo uručenje nagrada u okviru Facebook natjječaja "Moja video priča o udomljavanju".

Prvu nagradu za video koji je putem ove aplikacije dobio najviše glasova odnio je pas Čupo, drugu Bella a treću nagradu su podijelili ljubimci Hector i Neli - svi spašeni, udomljeni i sretni ljubimci. Ovom prilikom, odvojeno su prikazane četiri video priče koje su osvojile prve tri nagrade, dok je kompilacija svih video priča koje su pristigle također bile prikazane tokom cijelog događaja.

"Ovo je naš drugi događaj ove godine namijenjen udomljenim psima i divnim ljudima koji su ih prihvatili kao članove porodice. Cilj natječaja i događaja je da se naglasi važnost udomljavanja i odgovornog vlasništva pasa, i pruži podrži vlasnicima udomljenih pasa. Predivne video priče bit će korištene u ovu svrhu na našim kanalima", rekla je Sanja Bianculli, Službenica za odnose s javnošću Predstavništva.

Čupo, Bella, Hector i Neli dobili su na poklon udobne krevete i mekane dekice s njihovim imenima, dok su njihovi vlasnici dobili vaučere u vrijednosti od 150, 120 i 60 KM koje mogu iskoristiti u klinikama koje podržava Fondacija Dogs Trust za usluge veterinara, potrepštine za njihove ljubimce, kao i njegu u frizerskom salonu za pse, “Svijet ljubimaca”. Svi učesnici natječaja dobili su vaučer u vrijednosti od 20 KM, a njihovi ljubimci dekicu sa svojim imenom, dok su ostali posjetioci – vlasnici pasa također dobili tople i mekane dekice za zimske dane, kao i druge poklone kao što su ogrlice, povodci, vrećice za pseći otpad s dispenzerom-baterijom, igračke, marame, majice, šolje, i sl.

Pored Šefa Predstavništva, Anela Bećirovića, specijalni gosti događaja bili su i Izvršni direktor Fondacije, Adrian Burder, koji se s nama u Sarajevu već družio na sličnim događajima, te Graeme Robertson, Predsjedavajući Upravnog odbora Fondacije Dogs Trust koji je prvi put posjetio Sarajevo. Ovom prilikom svi prisutni su također imali priliku dobiti odgovore od veterinara i trenera za obuku pasa.

Predstavništvo je u martu ove godine počelo finansirati Školu za pse, obuku zasnovanu na principima pozitivne motivacije, za sve pse u Kantonu Sarajevo, dok je od nedavno usluga u Školi otvorena i za vlasničke pse i okolne dijelove Kantona.

"Razvijanje neželjenog ponašanja psa često rezultira ili u napuštanju psa ili incidentom u zajednici, pa je ovaj program otvoren kao dodatna potpora uspostavi sistema za održivo, zakonsko i humano rješenje problema pasa lutalica, kako bi se spriječilo napuštanje, a i smanjio sigurnosni rizik zajednice. Međutim, kako je prevencija uvijek najbolji lijek, obuka je odlična ideja za sve pse i njihove vlasnike, pa ih pozivamo da na našoj web stranici pogledaju više informacija i pošalju aplikaciju za upis," rekla je Bianculli.