BiH
11

Dogs Trust BiH: Od 15. septembra u KS i Istočnom Sarajevu sterilizovana 2.334 psa

Piše: D. K.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Najveća britanska dobrotvorna organizacija za zaštitu pasa Dogs Trust obilježila je danas dvije godine svog angažmana i postignuća u BiH, kao i uspješno provedenu kampanju masovne sterilizacije pasa u Kantonu Sarajevo (KS) i Istočnom Sarajevu, koja traje još nekoliko dana.

Prema procjenama Dogs Trusta BH, a na osnovu preliminarnih rezultata nedavnog brojanja pasa u Sarajevu, broj lutalica pao je sa oko 12.000, koliko je procijenjeno u 2013., na 9.804 u ovoj godini.

U okviru kampanje sterilizacije pasa ove organizacije, do sada je na području KS i Istočnog Sarajeva sterilizovano oko 8.000 pasa, čime je značajno smanjen broj pasa na ulicama, kao i sigurnosni i zdravstveni rizik za zajednicu.

Obučeno 49 veterinara

Protekle godine Dogs Trust je kroz stručnu obuku, organizovanu u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, obučio 49 veterinarskih profesonalaca, a kroz radionice za djecu, koje za cilj imaju da buduće vlasnike nauče odgovornom vlasništvu, prošlo je 30.325 mališana.

Dogs Trust je sve obrađene pse unio i u svoju bazu podataka, koja je spremna za ustupanje nadležnim vlastima.

U ovoj organizaciji vjeruju da je cjelovito, sistemsko i jedino održivo rješenje moguće samo potpunom provedom Zakona, i to kroz djelovanje, ne samo na simptome, već i direktno na korijen problema, a to je neodgovorno vlasništvo.

"Ovi rezultati su ohrabrujući i pokazuju nam da se krećemo u pravom smjeru, ali potrebno je da i novoizabrane vlasti urade svoj dio posla i nastave nadograđivati temelj koji smo postavili, te potpuno provedu Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH", rekla je izvršna direktorica Dogs Trusta Clarissa Baldwin, na prijemu održanom u rezidenciji britanskog ambasadora u Sarajevu, povodom proslave dvije godine angažmana Dogs Trusta u BiH.

Ona je iskazala zadovoljstvo saradnjom koja je uspostavljena sa Vladom KS, odnosno Memorandumom o razumijevanju koji je u ime Vlade potpisao ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović.

Vlada KS odlučna da implementira zakonske akte

"Vlada KS želi zajedničkim snagama uraditi pravu stvar, a to je omogućiti da ljudi i životinje humano žive", rekao je Petrović.

Naglasio je kako je Dogs Trust puno uradio na edukaciji stručnjaka u BiH, kao i na sterilizaciji i kastraciji pasa lutalica.

"Odlučni smo da provedemo Zakon i podzakonske akte, što će iziskivati kadrovske i materijalne potrebe. Želimo konačno da sistem profunkcioniše i da na ulicama imamo zadovoljne građane", kazao je Petrović.

Uputio je apel nadležnim organima na državnom, federalnom, kantonalnom i lokalnom nivou, kao i nevladinim organizacijama, da se zajednički riješi ovaj problem.

BiH ima odličan zakon koji reguliše problem pasa lutalica

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson ocijenio je da BiH ima odličan zakon kojim se treba regulisati pitanje pasa lutalica, koji je usvojen na državnom nivou 2009. godine.

"Zakon sadrži sve potrebne provizije da se problem riješi i, što je važnije, za zemlju koja se nada pridruživanju Evropskoj uniji (EU), predviđa da se problem rješava u skladu sa evropskim standardima. Ali, on se mora implementirati, i to u potpunosti", kazao je ambasador Ferguson.

Istaknuo je kako uloga Dogs Trusta u BiH nije da riješi problem napuštenih pasa, već da lokalnim vlastima pruži stručni savjet, tako da oni mogu uraditi taj posao.

"Radujemo se nastavku saradnje nakon izbora ove sedmice, kako bi se nadogradili na ohrabrujući napredak koji je već postignut i kako bi se izgradio sistem upravljanja psima koji će biti efikasan i održiv na lokalnom nivou, za dobrobit svih stanovnika Sarajeva, bilo onih sa dvije ili četiri noge", zaključio je Ferguson.

Od 15. septembra sterilizovana 2.334 psa

Vođa Dogs Trust BiH Anel Bećirović pojasnio je da najskorija kampanja masovne sterilizacije pasa traje još nekoliko dana.

"Od početka kampanje, 15. septembra, do jutros sterilizovana su 2.334 psa, te je ukupan broj obrađenih pasa u protekle dvije godine oko 8.000", kazao je Bećirović.

To, kako je naveo, jako puno govori o smanjenju sigurnosnih i zdravstvenih rizika za zajednicu, kao i o rješavanju problema pasa lutalica, u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

"Nastavit ćemo sa podrškom ovoj inicijativi Vlade KS u nadi da će se ovaj model replicirati širom zemlje. Ovaj projekat se već proširio na druge dijelove BiH i nadamo se da će se taj proces nastaviti", dodao je Bećirović.

Tokom prijema danas je održana i mini radionica za djecu, a atmosferu je dodatno uljepšalo i prisustvo nekoliko vlasničkih pasa.