BiH
0

Dogradonačelnik Mitrović primio delegaciju studenata iz Holandije

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović primio je danas delegaciju studenata političkih nauka Univerziteta Leiden iz Holandije, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Prethodnih godina blizu 30-tak studenata ovog univerziteta, u okviru studijskog putovanja, posjetilo je glavne gradove Estonije, Litvanije, Španije, Slovačke, Mađarske, Danske, Češke Republike, Turske i Italije.

S obzirom na interesiranja koja su iskazali holandski studenti tokom današnjeg susreta u Gradskoj upravi, zamjenik gradonačelnice Mitrović ukratko ih je upoznao sa trenutnom političkom situacijom u zemlji i Sarajevu, osvrnuvši se na uređenje i upravljanje gradom i državom, ingerencije i finansiranje Grada Sarajeva, ponovnu kandidaturu Grada Sarajeva za dobivanje zimske olimpijade, održivost povratka, aktivnosti koje vodimo u cilju ulaska BiH u Evropsku uniju, zastupljenost žena u bh. politici, konkretno u Gradu Sarajevu, razvoj privrede, reformu obrazovanja i zapošljavanje mladih.

  • Ova Gradska uprava učinila je jako puno u definiranju poslova kojima se treba i Grad baviti, a u tome veliku podršku očekujemo od Zakona o prinicipima lokalne samouprave, koji bi se trebao početi primjenjivati u septembru ove godine. Grad Sarajevo prije svega treba da bude u službi svih građana, njihov servis, koji će u direktnoj komunikaciji omogućiti rješavanje njihovih problema i poboljšanje kvalitete života – istakao je zamjenik gradonačelnice Mitrović.

U razgovoru sa holandskim studentima, zamjenik gradonačelnice osvrnuo se i na položaj mladih Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Istakao je da Grad Sarajevo nastoji pokrenuti niz projekata i inicijativa kako bi se stvorili uvjeti i motivirali mladi za njihovo učešće u političkim procesima i kreiranju svog boljeg i perspektivnijeg života, a grada Sarajeva kao privlačne evropske i svjetske metropole. Dogradonačelnik Mitrović pozdravio je ovakve susrete te studentima iz Holandije ukazao na kontakte sa mladima iz Sarajeva i BiH, koji bi rezultirali konkretnim oblicima saradnje.