BiH
0

Dogovoreno formiranje radne grupe za izradu zakona o reformi policije

FENA
Lideri šest najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini dogovorili su na današnjem sastanku u Laktašima da Vijeće ministara BiH u roku od sedam dana imenuje radnu grupu za izradu zakona na osnovu kojih će se uspostaviti nekoliko tijela na nivou BiH, a odnosi se na reformu policije.

Radi se o direkciji za koordinaciju policije, institutu za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanovi za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agenciji za policijsku podršku, nezavisnom odboru, odboru za žalbe građana i odboru za žalbe policijskih službenika.

Radnu grupu sačinjavat će predstavnici na nivou BiH oba bh. entiteta i direktor Državne granične službe BiH. Prilikom njenog formiranja bit će izbalansiran nacionalni sastav.

Predstavnici kancelarije specijalnog predstavnika EU, predstavnici policijske misije EU, predstavnici ambasade SAD, prisustvovat će sastancima ove radne grupe u svojstvu posmatrača. Predsjedavajući Vijeća ministara imenovat će predsjedavajućeg ove radne grupe. A ona će prvu svoju sjednicu održati do 20. decembra.

Ova radna grupa dužna je najkasnije do 15. februara da Vijeću ministara BiH dostavi nacrte zakona na osnovu kojih će se formirati

Radi se o direkciji za koordinaciju policije, institutu za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanovi za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agenciji za policijsku podršku, nezavisnom odboru, odboru za žalbe građana i odboru za žalbe policijskih službenika.

Radna grupa dužna je da najmanje jednom u 15 dana u pisanoj formi informira predsjedavajućeg Vijeća ministara o ostvarenim rezultatima rada, a sastanke će održavati najmanje jednom sedmično,

O svim svojim pitanjima odlučivat će konsenzusom. Politički lideri su naglasili i da će se ova radna grupa u svom radu pridržavati akcionog plana implementacije Mostarske deklaracije s ciljem ispunjavanja obaveza potrebnih za parafiranje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Vijeće ministara usvojilo na sjednici 3. decembra.

Ministarstvo sigurnosti, će pružiti svu neophodnu logističku i tehničku pomoć, potrebnu tokom rada radne grupe, a o njenim rezultatima rada javnost će informirati predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Također lideri političkih partija su saglasni da obavežu svoje ministre i poslanike da daju aktivan doprinos kako bi budžet za 2008. godinu bio usaglašen i usvojen do kraja ove godine.

Također saglasni su i da se pitanje državne imovine riješi do kraja februara naredne godine kako bi u toj oblasti bio načinjen značajan pomak prije zasjedanja Vijeća za implementaciju mira.

Sljedeći sastanak lidera političkih partija bit će održan u Širokom Brijegu u terminu između 20. i 26. januara naredne godine.

Podsjećamo, na današnjem sastanku, koji je održan u Laktašima, lideri šest političkih stranaka dogovorili su se da predsjedavajući Vijeća ministara bude Nikola Špirić, da VM BiH bude izabrano u istom sastavu u kojem je funkcioniralo i do sada, te da je što prije neophodno da se to imenovanje potvrdi u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.