BiH
0

Dogovorene smjernice pomoći Tvornici transportnih uređaja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH i Sindikata metalaca, u utorak su dogovorene hitne smjernice pomoći Tvornici transportnih uređaja.

Rješavanje kadrovskih problema u Tvornici transportnih uređaja, u narednom periodu, bit će prioritet resornog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Naime, neki od dosadašnjih članova su podnijeli ostavke na svoje funkcije, a imenovanje novog Odbora je neophodno da bi se zbog niza uočenih propusta u radu izvršila smjena direktora ovog društva.

Također, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona će u narednim danima u saradnji s predstavnicima Sindikata metalaca BiH i TK-a, kao i sindikalnom organizacijom Tvornice transportnih uređaja, pokušati iznaći rješenje, da se u okviru zakonskih mogućnosti pomogne radnicima ove tuzlanske fabrike.

Istovremeno, Vlada Tuzlanskog kantona će nastojati da resorna ministarstva što prije urade Program za pomoć TTU-u i da se ovaj program uputi komisiji za državnu pomoć na davanje saglasnosti, s obzirom na to da je prema Zakonu o državnoj pomoći iznos sredstava koji se može dodijeliti jednom privrednom društvu ograničen na oko 400.000 KM u tri godine.

Saglasnošću državne komisije na Program Vlade stvorili bi se uslovi za konkretniju podršku i pomoć Vlade Tuzlanskog kantona ovom privrednom društvu.

Od 2003. godine do danas, Vlada Tuzlanskog kantona je Tvornici transportnih uređaja za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala ukupno 3.503.252,10 KM. Od toga je oko 680.000 KM dato u protekle dvije godine.

Na jučer održanom sastanku, premijer Kantona Bego Gutić je pozvao radnike da se vrate u pogon i nastave proizvodnju, te realiziraju već ranije ugovorene poslove u vrijednosti od oko 700.000 KM, čime će, između ostalog, osigurati sredstva i za buduće plaće.

Predstvnici krovnog sindikata iskazali su puno povjerenje Vladi TK-a, te naglasili da su svjesni da je problem radničkih prava puno kompleksniji i da Vlada TK-a ne može učiniti ništa bez pomoći sindikata i viših insatnci vlasti.

Premijer Gutić je ponovio da su Vlada TK-a i sindikati partneri koji su na istoj strani i da se zajedničkim naporima može i mora iznaći zajedničko rješenje prihvatljivo za sve strane, saopćeno je iz Vlade TK-a.