BiH
0

Dogovorene promjene Ustava Bosne i Hercegovine

FTV/Sarajevo-X
Razgovori lidera sedam bh. političkih stranaka - SDA, HDZ-a, SDS-a, SDP-a, SNSD-a, PDP-a i HNZ-a rezultirali su dogovorom o promjenama Ustava Bosne i Hercegovine.

Stranke su danas usaglasile i jedino preostalo pitanje koje se odnosilo na način izbora kandidata za bh. predsjedništvo.

Rješenje do kojeg se došlo podrazumijeva da su svi direktno izabrani zastupnici u Parlamentu BiH ujedno i kandidati za članove Predsjedništva BiH (predsjednika i dva potpredsjednika).

Dvadeset posto zastupnika/delegata iz Doma naroda ili deset posto zastupnika Zastupničkog doma mogu kandidirati po jednog člana. Kako su sudionici susreta istaknuli u izjavama nakon okončanja razgovora, procedurom je predviđeno da se u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, odnosno kroz klubove konstitutivnih naroda, većinom glasova biraju tri člana Predsjedništva BiH. Tako se formira zajednička lista koja ide na potvrdu u Zastupnički dom. U skladu s dogovorom, tročlano Predsjedništvo BiH u svom sastavu morat će imati najmanje po jednog člana iz oba bh. entiteta, odnosno po jednog iz sva tri konstitutivna naroda.