BiH
0

Dogovorene izmjene sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima RS-a i Srbije

FENA
Predstavnici vlasti RS-a i Vlade Srbije složili su se danas u Banjoj Luci da Sporazum o specijalnim pararelnim odnosima Srbije i RS-a, koji je potpisan 2001.godine, treba da bude izmijenjen zbog promijenjenih okolnosti nastalih od vremena njegovog potpisivanja.

Predsjednik RS-a Dragan Čavić izjavio je nakon razgovora s delegacijom Vlade Srbije, predvođenom premijerom Vojislavom Koštunicom, da će se u narednim danima napraviti radna verzija izmjena tog sporazuma jer smatra da ta ideja koja je ugrađena u Ustav BiH i Daytonski sporazum zaslužuje afirmaciju.

Izmjene su potrebne, kako je naveo, da bi se i predviđenim aneksima označila konkretna ekonomska, kulturna i sva druga saradnja i pitanja koja ne ugrožavaju međunarodni suverenitet i državno postojanje ni BiH ni Srbije.

"Obostrano smo saglasni i to je poruka današnjeg sastanka da upravo kroz obnavljanje i promjenu sadržaja Sporazuma, jasno da je Daytonski mirovni sporazum temelj stabilnosti ne samo u BiH nego i u regionu i da svi potpisnici i garanti treba da shvate da iz njega proizilaze obaveze i da to što želimo da Sporazum uskladimo s novim okolnostima, manifestuje i jasno opredjeljenje i Srbije i RS-a da je suverenost država u regionu suosnov za dobrosusjedske odnose svih", pojasnio je Čavić.

Poručio je da je ovo negacija da postoje neki novi srpsko-srpski odnosi koji za cilj imaju neki novi hegemonizam.

Čavić je nakon razgovora s delegacijom Vlade Srbije, kojem su prisustovali i premijer RS-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, kazao da je razgovarano i o afirmaciji privredne saradnje kroz konkretne i jasne projekte o čemu će razgovarati i resorni ministri dviju vlada.

Naveo je i da je ovaj sastank afirmacija dobrosusjedskih odnosa i da je ova posjeta ranije pripremana.

Nakon sastanka srbijanski premijer Koštunica izjavio je da sastav delegacije Srbije, u kojoj su ministar finansija Mlađan Dinkić, ministar privrede Predrag Bubalo, ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, najbolje govori o namjerama privredne saradnje s RS-om.

"Ovo je moja prva posjeta nakon što je Srbija preuzela kontinuitet državnoprave zajednice i postala sljedbenik državne zajednice Srbije i Crne Gore", kazao je Koštunica i naglasio da se posjeta tiče privredne saradnje, kulturne i obrazovanja.

On je naglasio da ta saradnja mora da ima aktivan okvir u izmijenjenom Sporazumu o specijalnim odnosima, koji je potpisan 5. maja, 2001. u Banjoj Luci, direktnom primjenom odgovarajuće odredbe u Daytonskom ustavu BiH.

"Važno je da odnosi Srbije i RS-a budu potpuno transparentni i da taj sporazum ni u kom slučaju ne ugrožava teritorijalni suverenitet i integritet BiH. Tako je bilo i tako će ostati", kazao je srbijanski premijer.

On je dodao da promijenjene okolnosti nalažu da se u tom sporazumu nešto promijeni, a da su danas druge institucije i druge prilike u Srbiji.

Posjetu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i ministara u njegovoj vladi, danas u Banjoj Luci prati jako osiguranje policije RS-a.