BiH
0

Dogovorena saradnja Federalnog ministarstva i hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša

FENA
U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske u Zagrebu sastala se delegacija Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH (FMOIT) predvođena resornim ministrom Nevenkom Hercegom i delegacija Fonda za zaštitu okoliša RH na čelu sa direktorom Vinkom Mladineom.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva u razgovoru je sagledana trenutna situacija u regiji u vezi sa pitanjem zaštite okoliša na koju obje društvene zajednice imaju utjecaj.

Posebna se važnost dala temi osnivanja Fonda za okoliš u Federaciji BiH koji bi svojom djelatnošću trebao doprinijeti kvalitetnijem okolišu koji je nemoguće odvojiti zbog interaktivnog prekograničnog utjecaja.

Direktor Mladineo je ponudio razne oblike suradnje od kojih su najvažniji stručna pomoć oko ustroja i funkcioniranja Fonda te pomoć u rješenju zbrinjavanja različitih oblika reciklažnih materijala koji nastaju prikupljanjem, a za koji trenutno u BiH nema tehnoloških rješenja.

Ministar Herceg je predložio zajedničke nastupe u projektima od koristi za obje države, a koji bi aplicirali prema predpristupnim fondovima EU, te izrazio želju za neka zajednička rješenja zbrinjavanja komunalnog otpada u dugom pograničnom pojasu na mjestima gdje regionalna odlagališta u državama ne ispunjavaju uvjete po Direktivama i ne mogu ostvariti funkcioniranje po tržišnim osnovama.

Dogovoren je nastavak razgovora o Pravilniku o zbrinjavanju ambalažnog otpada čija je primjena u Hrvatskoj imala veliki pozitivni učinak i na čistiji okoliš Bosne i Hercegovine, a čija se usvajanje u Federaciji BiH tek očekuje.

Novi sastanak stručnih timova očekuje se tokom novembra ove godine.