Perspektive u dječijoj kardiologiji
3

Dogovoren tretman djece s urođenim srčanim anomalijama

Anadolija
U organizaciji Odbora za kardiovaskularne bolesti pri Odjeljenju medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) u Dubrovniku je održana Internacionalna konferencija "Perspektive u dječijoj kardiologiji".

Suorganizatori konferencije, koja je, ujedno, i dio akademskog programa za 2011./2012. godinu Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (IUC), bili su AKH bolnica iz Beča u Austriji i Odjeljenje za dječiju kardiokirurgiju Univerzitetsko-medicinskog centra u Ljubljani.

U radu konferencije su učestvovali eminentni predavači iz Velike Britanije, Švedske, Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije i BiH.

"Konferencija je razmatrala različite aspekte dječije kardiologije, od genetike, slikovnih tehnika, invazivnih testova, hirurških tretmana i preventivnih strategija u novoj fascinantnoj oblasti pedijatrije. Zaključci konferencije odnose se na budući izazov i potencijal dječije kardiologije, koja zahtjeva multidisciplinarni pristup kako u dijagnostici i terapiji, tako i u praćenju pacijenata u skladu s dobrom liječničkom praksom, uz kontinuiranu potrebu naučnih istraživanja na dobrobit djece", kazala je za agencijuAnadolija organizator i učesnik Internacionalne konferencije"Perspektive u dječijoj kardiologiji" prof. dr. Senka Mseihović-Dinarević.

Na konferenciji je dogovoreno i nekoliko internacionalnih projekata u oblasti dječije kardiologije, kao i mogućih tretmana djece s urođenim srčanim anomalijama, koji će se provoditi u ovom dijelu Evrope.

"To će sigurno doprinijeti napretku dječije kardiologije na ovim prostorima", kazala je Mesihović-Dinarević za AA.