Barašin sa predstavnicima CIK-a
0

Dogovoren rad na sprječavanju izbornih zloupotreba

FENA
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Glavni državni tužilac Milorad Barašin i zamjenica glavnog tužioca Jadranka Lokmić-Misirača, sa svojim saradnicima, sastali su se s predstavnicima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Brankom Petrićem i Tihomirom Vujičićem, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Razgovarano je o pripremama za predstojeće izbore te otkrivanju i prevenciji mogućih kaznenih djela koja se mogu dešavati u toku izbornog procesa.

Bilo je riječi o do sada evidentiranim slučajevima prekršaja, zloupotreba i kaznenih djela u vezi s izbornim procesima u BiH, koji su u nadležnosti Tužilaštva BiH, kao i prevenciji eventualnih nepravilnosti na predstojećim izborima.

Predstavnici Tužilaštva BiH s predstavnicima Centralne izborne komisije BiH dogovorili su da će međusobno koordinirati aktivnosti na sprječavanju izbornih zloupotreba kako bi se osiguralo potpuno zakonito provođenje izbornog procesa na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH će, u sklopu svoje nadležnosti, uvesti vanredna dežurstva za vrijeme provođenja izbornog procesa. Dogovorena je stalna komunikacija s nadležnim institucijama za provođenje izbornog procesa i agencijama za provođenje zakona.