Alkalaj u Azerbejdžanu
0

FOTO / Dogovoren dolazak azerbejdžanskih privrednika u Sarajevo

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj boravi 12. i 13. januara u zvaničnoj posjeti Republici Azerbejdžan, na poziv ministra vanjskih poslova Azerbejdžana Elmara Mammadyarova.

Prvog dana posjete, ministar Alkalaj je položio vijence u memorijalnom centru nacionalnog lidera Haydar Aliyeva i Aleji časti žrtava palih u borbi za nezavisnost 1990. godine, nakon čega se sastao s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim, ministrom vanjskih poslova Elmarom Mammadyarevim, predsjednikom Vlade Arturom Rasizadeom i ministrom za ekonomski razvoj Shahinom Mustafayevim.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, Alkalaj je informirao sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima naše zemlje na putu ka EU i NATO-u.

Zajednički je ocijenjeno da su politički odnosi između dviju zemalja dobri, ali da dosad nije bilo nekih značajnih aktivnosti na planu ekonomske saradnje.

S tim u vezi, dogovoreno je da je potrebno intenzivirati razmjene posjeta na svim nivoima. Tim povodom, ministar Alkalaj pozvao je ministra Mammadyareva da posjeti BiH.

Konstatirano je da je trgovinska i poslovna saradnja na nezadovoljavajućem nivou, te je dogovoreno da se poduzme niz aktivnosti na njihovom poboljšanju.

Tako je dogovoreno učešće azerbejdžanskih privrednika na Poslovnom forumu u Sarajevu aprila ove godine, kao i razmjena posjeta u okviru ministarstava vanjske trgovine.

Ministar Alkalaj je naglasio da će učešćem na Poslovnom forumu u Sarajevu biznismeni iz Azerbejdžana imati priliku da se upoznaju s konkretnim projektima u oblastima energetike, infrastrukture i turizma.

Zaključeno je, također, da je potrebno privesti kraju pregovore i što prije potpisati slijedeće sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o trgovinskoj saradnji, te o unaprjeđenju i zaštiti investicija.

Razmatrani su i drugi aspekti saradnje, prije svega u oblasti kulture. Dogovoreno je da se obnovi saradnja zbratimljenih gradova Sarajeva i Bakua, te da u najskorije vrijeme gradonačelnik Bakua posjeti Sarajevo.

Azerbejdžanska strana je informirala da će uskoro otvoriti diplomatsko predstavništvo u Sarajevu u cilju boljeg povezivanja Azerbejdžana i BiH.

Ministri Alkalaj i Mammadyarov potpisali su u MVP-u Azerbejdžana Protokol o saradnji ministarstava vanjskih poslova BiH i Azerbejdžana kojim se definira saradnja dvaju ministarstva.

Imajući u vidu da je ovo prva zvanična posjeta na visokom nivou, ocijenjeno je da je ona važan korak ka jačanju odnosa i veza dviju zemalja, proširivanju saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, kulture, kao i razmjeni posjeta na svim nivoima.