Tihić nakon reizbora
0

Dogovor o sastanku sa Dodikom i Čovićem

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da nije zakazan naredni sastanak sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te da dogovor o tome tek treba da uslijedi.

Tihić je napomenuo da su visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Javier Solana i potpredsjednik SAD Joseph Biden tokom boravka u Sarajevu pitali učesnike prudskog procesa da li aprilski paket može biti osnova za nastavak razgovora o ustavnoj reformi.

"Solana je tražio kratke odgovore i sva trojica smo rekli - da. Prema tome, ne želim da polemišem, ali tako je bilo", rekao je on za BH Radio 1.

Tihić je naglasio da bi u reformi Ustava BiH, koja je i najvažnija, trebalo da, osim  učesnika prudskog procesa, učestvuju i Stranka za BiH, SDP, te još neke stranke iz Republike Srpske. 

"Kada govorimo šta je moguće postići u ustavnoj reformi uvijek kažem - aprilski paket - plus ili minus. U nekim pitanjima je plus, a u drugim minus. Ja tražim plus u pitanjima koje govore o funkcionalnijim institucijama i trebamo se potruditi da to napravimo", dodao je Tihić.

On je naveo  da nema idealnih rješenja i da ono što je što je dobro Sarajevu nije Banjaluci i obrnuto, te treba težiti realnim rješenjima koja će omogućiti efikasniju i jeftiniju vlast.