Rajko Kuzmanović
0

'Dogovor moguć ako Inzko povuče svoje odluke'

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je danas da RS „nudi dijalog, dogovor i sporazum, i to tako da visoki predstavnik Valentin Inzko povuče svoje odluke, ili ih zamrzne, a da se nastave dogovori u organima i institucijama sistema oko „Elektroprenosa“.

Kuzmanović je u svom obraćanju Narodnoj skupštini RS-a koja danas razmatra informaciju Vlade RS-a u vezi s nametnutim odlukama visokog predstavnika od 18. septembra iznio kritike na rad OHR-a.

„Krajnji je momenat da ovo nehumano, anticivilizacijasko i nadasve protivpravno djelovanje jednom za svagda prestane“, tvrdi Kuzmanović.

On tvrdi da je „krajnje vrijeme da se pristupi zatvaranju OHR-a i prestanku funkcije visokog predstavnika“.

Za RS je, kaže, prihvatljiva Bosna i Hercegovina uređena kao složena u skladu sa slovom Dejtonskog mirovnog sporazuma i nastala slobodnom voljom i kompromisom triju naroda.

„Svi drugi aranžmani bit će odlučno odbačeni. Ovo je jasna i konačna poruka RS-a kojom izražavamo svoje viđenje rješenja sadašnje situacije u BiH. U pogledu funkcioniranja zajedničkih institucija države, potvrđujemo naš odnos i odgovornost prema dejtonskim rješenjima. Naprotiv. Ali ako se ovakav odnos nerazumijevanja i vrijeđanja legitimnih interesa RS-a i dalje nastavi nećemo se ustezati da povučemo svoje predstavnike iz zajedničkih institucija BiH i da pozovemo građane RS-a da se, na odgovarajući način, neposredno i demokratski izjasne“, rekao je, između ostalog, Kuzmanović.