BiH
0

Dogodine kružni tok u Buća Potoku i otvaranje vrtića na Dobrinji

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić održao je danas novogodišnju press konferenciju na kojoj je rezimirao projekte koji su započeti i realizirani u 2013. godini i najavio one koji će se realizirati u idućoj godini.

Govoreći o realizaciji projekata iz programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" načelnik je kazao da bez obzira na to što su okolnosti u kojima se radi, nepovoljne zbog teške ekonomske i socijalne situacije u državi, u ovoj godini urađeno je mnogo posla.

Rekao je da se problem teške situacije kantonalnog budžeta i komunalnih preduzeća dosta odrazio i na stanje u općini Novi Grad.

"To je nešto što nama i našim građanima predstavlja značajan problem. Međutim, nismo previše u mogućnosti da utječemo na stanje koje vlada u tim preduzećima. Pokušavamo, koliko smo u mogućnosti, u ime naših građana tražiti od ovih preduzeća da na što bolji način rade svoj posao. Međutim, dobra atmosfera koju smo napravili prilikom izborne kampanje i ona koja je stvorena u Novom Gradu pobjedom na izborima pomogla nam je da krenemo raditi efikasnije, brže, bolje i sa više rezultata nego što je to bilo prije", kazao je Efendić.

On je istakao da se u ovoj godini najviše radilo na rješavenju problema infrastrukture. Prije svega, najveći problem stanovnika naše općine u 21. stoljeću bio je problem vodosnabdijevanja i kanalizacije. Kako bi se ti problemi riješili Općina je u rezervoaru Igrište u Dobroševićima uradila ugradnju druge pumpe, čime je znatno poboljšano vodosnabdijevanja stanovnika tog dijela općine Također, u naselju Rječica urađen je dodatni rezervoar na lokalnom vodovodu što je poboljšalo vodosnabdijevanje u MZ Reljevo, a investirana su značajna finansijska sredstva u izgradnju rezervoara za vodu na Sokolju sa oko 1.000 kubika vode, čija je izgradnja pri kraju. Također, u naselju Bojnik izvode se radovi na distributivnoj vodovodnoj mreži vrijedni oko 350. 000 KM.

Kada je u pitanju izgradnja kanalizacione mreže, načelnik Efendić je naveo da je urađeno ucjevljenje dijela potoka Lepenica koji protiče kroz Zabrđe, koji izvire iz gradske deponije i predstavlja veliku opasnost za lokalno stanovništvo. Kanalizaciona mreža je urađena u ulici Bosanskih Banova u Boljakovom Potoku, te u ulicama Hajrudina Šabanije i Aleja Bosne Srebrne na Dobrinji, a uskoro bi trebali početi radovi na izgradnji kanalizacione mreže Vrbovskoj i Prnjavorskoj ulici na Aneksu. U narednoj godini također će biti nastavljeno projektovanje i izgradnja vodovodne infrastrukture. Bitna stavka koju je načelnik Efendić iznio je rekonstrukcija ulice Adema Buće u sklopu koje se radila zamjena vodovodnih i kanalizacionih instalacija.

Kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, kao jedan od značajnijih projekata čija je realizacija započeta u ovoj godini načelnik je istakao rekonstrukciju ulice Adema Buće. Kazao je da je urađeno više od dvije tećine saobraćajnice , a završetak radova očekuje se u narednoj godini.

Dodao je da je u ovoj godini asfaltirano oko 30 ulica, izgrađena su tri parkinga na Dobrinji, Boljakovom Potoku i u B fazi Alipašinog Polja, a započeta je izgradnja velikog parkinga u C fazi Alipašinog Polja.

Kao jedan od značajnijih projekata koji su realizirani u ovoj godini načelnik je naveo izgradnju kombi okretaljke u naselju Briješće i uspostavljanje minibuske linije za to naselje.

Općina Novi Grad je realizirala projekat izgradnje i sanacije pješačkih staza, stepeništa i rukohvata na trinaest lokacija, a urađena je i horizontalna signalizacija na Alipašinom Polju i Dobrinji, što je olakšalo parkiranje vozila stanovnicima ovih naselja.

“U ovoj godini izdate su urbanističke saglasnosti za izgradnju IX i A transferzale, a prije desetak dana Općina je uplatila 500.000 KM Zavodu za izgradnju KS za početak eksproprijacije zemljišta na trasi IX transferzale koja će u budućnosti spajati desnu i lijevu stranu općine Novi Grad. Time je Općina Novi Grad krenula sa formiranjem finansijske konstrukcije za otkup zemljišta koje će koštati oko pet miliona maraka“, kazao je načelnik, ističući da su u ovoj godini urađeni idejni projekti za spoj VI i IX transferzale gdje planirana izgradnja kružnih tokova.

Za iduću godinu su planirana finansijska sredstva za izgradnju kružnog toka na raskrsnici u Buća Potoku, gdje su svakodnevno prisutne velike saobraćajne gužve u jutarnjim i popodnevnim satima“, naglasio je načelnik.

Istakao je da je Općina u ovoj godini u više od pola novogradskih osnovnih škola uspjela da uradi veoma značajne projekte. Od 14 osnovnih škola koje egzistiraju u Novom Grad, u osam školskih objekata rađene su intervencije. U četiri osnovne škole zamijenjeni su dotrajali krovovi, a urađeno je i utopljavanje škole "Umihana Čuvidina" u Boljakovom Potoku. Isto tako nastavljena je izgradnja fiskulturne sale u školi "Behaudin Selmanović" u Briješću koja je bila zaustavljena 18 mjeseci. U školama "Mehmedalija Mak Dizdar", "Umihana Čuvidina" i "Dobroševići" zamijenjena je dotrajala stolarija. U ovoj godini je u OŠ "Ćamil Sijarić" na Dobrinji Općina finansirala zamjenu kompletnih instalacija za grijanje, koje nije radilo na adekvatan način.

Načelnik Efendić je najavio skoro otvaranje dječijeg vrtića Kadifica na Dobrinji gdje su u toku radovi na njegovoj rekonstrukciji. Dodao je da je na Alipašinom Polju završeno čišćenje i zatvaranje devastiranog vrtića Vjeverica

"Aplicirali smo sa projektom rekonstrukcije tog objekta prema TIKA-i. Oni će konačnu odluku o tome donijeti u februaru. Vrijednost ovog projekta je oko 1.200.000 eura", rekao je Efendić.

U ovoj godini Općina Novi Grad aktivno je radila na rješavanju problema privrede, a prije svega uspostavljena je stalna komunikacija sa privrednicima iz Novog Grada. Organizirani su zajednički sastanci sa privrednicima gdje se pokušalo doći do određenih rješenja. Osim toga, Općina je u budžetu izdvojila finansijska sredstva za podsticaj privredi, a formirana je i kreditna linija sa jednom od domaćih banaka, putem koje je privrednicima s područja općine Novi Grad omogućena povoljnija kamata. I u idućoj godini fokus će biti usmjeren u nastavak saradnje sa privrednicima i poslodavcima, kako bi se pomogao razvoj privrede i zapošljavanja na području općine Novi Grad Sarajevo.