BiH
29

Događaji koji su obilježili 2013.: Od JMBG protesta i uspjeha Zmajeva do skandala s plaćama

Piše: A. Džaferović
Kraj godine vrijeme je kada se sumiraju rezultati i kada se prisjećamo događaja po kojima će 2013. ostati prepoznatljiva. Donosimo vam pet događaja za koja smatramo da su obilježila i oblikovala društvenu zbilju u 2013. godini u BiH.
Sa protesta za JMBG (Foto: Klix.ba)
Sa protesta za JMBG (Foto: Klix.ba)

JMBG protesti

JMBG ili protesti za bh. bebe ostat će upamćeni kao svijetla tačka građanskog aktivizma i jedinstva, prvog izraženijeg nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine.

A sve je počelo apelom za pomoć teško bolesnoj bebi Belmini Ibrišević objavljenim na portalu Klix.ba, koja zbog nemogućnosti dobijanja matičnog broja nije mogla otputovati na liječenje u Njemačku.

Dan nakon objave teksta na našem portalu, ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH počeli su se okupljati građani, isprva vrlo stidljivo, da bi se kasnije njihov broj počeo povećavati.

Demonstranti su bili uporni i već prve večeri noćili ispred Parlamenta zahtijevajući donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Već sutradan Vijeće ministara je donijelo odluku koja je omogućila privremeno izdavanje JMBG-a i upis novorođenčadi u knjige rođenih.

No, građanima okupljenim ispred Parlamenta, čiji broj se sve više povećavao, to nije bilo dovoljno. Tražili su usvajanje Zakona, pa su 6. juna protesti kulminirali dramatičnom blokadom Parlamenta. Demonstranti su blokirali sve izlaze iz zgrade institucija BiH ne dozvolivši nikome da izađe više od 12 sati.

Svi svjetski mediji izvjestili su o ovom događaju, a građani i dalje nisu odustajali. U narednim danima protesti su organizirani u gradovima širom BiH, a podrška je stizala iz cijelog svijeta.

Najmasovniji protesti za bh. bebe održani su 11. juna kada se ispred Parlamenta okupilo blizu 10.000 građana iz cijele BiH u borbi za osnovna ljudska prava.

Okupljanje građana nastavljeno je i narednih dana, ali ne tako masovno. Zakon o JMB-u usvojen je sredinom jula, mala Belmina je otišla na liječenje u Njemačku koje, nažalost, nije bilo uspješno.

Djevojčica je preminula tri mjeseca kasnije, no ostat će upamćena kao beba koja je ujedinila i digla na noge čitavu BiH.

Slavlje Zmajeva u Litvaniji (Foto: Klix.ba)
Slavlje Zmajeva u Litvaniji (Foto: Klix.ba)

Plasman nogometne reprezentacije BiH na SP u Brazilu

Nogometna reprezentacija BiH se 15. oktobra upisala u historiju bh. sporta. Pobijedivši Litvaniju na njihovom terenu, Sušićevi Zmajevi su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završili na prvom mjestu grupe G i osigurali svoje mjesto u Brazilu.

"San je ostvaren!", uzvikivao je sportski komentator Marjan Mijajlović dok je cijela zemlja ispraćala najveličanstveniji trenutak bh. nogometa.

Posljednji sudijski zvižduk na stadionu u Kaunasu označio je početak nezapamćenog slavlja u gradovima BiH. Ulice su eruptirale, pjevalo se i slavilo, a vrhunac te večeri bio je dolazak heroja BiH u Sarajevo gdje ih je dočekalo blizu 50.000 navijača.

Zmajevi su Bosance i Hercegovce ispunili ogromnom srećom i ponosom, a ti trenuci će se, sasvim sigurno, dugo prepričavati i pamtiti.

Sa jednog od sastanaka bh. političkih lidera (Foto: Arhiv/Anadolija)
Sa jednog od sastanaka bh. političkih lidera (Foto: Arhiv/Anadolija)

Neprovođenje presude Sejdić-Finci

Nažalost, godinu na izmaku obilježila su konstanta politička previranja. Bila je ovo godina zastoja, političke i ekonomske stagnacije, te neuspjeha političkih lidera da postignu ključne dogovore poput onog o realizaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

O modelu implementacije ove presude govorilo se tokom cijele godine, političari su obećavali "dogovor do oktobra, novembra, sljedeće sedmice, mjeseca", no sve je ostalo na praznim obećanjima.

Razgovori su intenzivirani posljednjih mjeseci ove godine, sastanci su održani u Briselu, Budimpešti, Pragu, Sarajevu...no bh. političari su još jednom pokazali visok stepen neodgovornosti i zemlju gurnuli u još veću neizvjesnost.

Iz evropskih krugova su stigle osude, a zbog neprovođenja presude BiH je izgubila 45 miliona eura pomoći iz fondova EU, te će 2013. svakako biti obilježena kao godina u kojoj je zaustavljen put BiH ka EU i NATO integracijama.

Danis Tanović (Foto: AFP)
Danis Tanović (Foto: AFP)

Uspjeh Tanovićevih "Berača željeza"

Kada su u pitanju kulturna dešavanja, BiH se, nažalost, ne može pohvaliti znajačajnijim dostignućima u 2013. godini. Štaviše, u ovoj je godini nastavljeno ubijanje kulture, a sve pod izlikom ekonomske krize i nedostatka novca.

Najznačajnija institucija kulture u našoj zemlji, Zemaljski muzej, obilježio je u oktobru godišnjicu od zatvaranja, a vlastodršci nisu pokazali veći interes za rješavanje njegovog statusa, kao ni statusa drugih šest institucija kulture od značaja za BiH.

Ipak, lijepa vijest stigla je početkom godine iz Berlina. Bh. oskarovac Danis Tanović se sa filmskog festivala Berlinale vratio s dva Srebrena medvjeda.

Nagrađeno je njegovo ostvarenje o romskoj porodici i njhovoj borbi protiv sistema, borbi za život..."Epizoda o životu berača željeza" i glavni protagonista Nazif Mujić koji se okitio "medom" za najbolju mušku ulogu.

Prije nekoliko dana stigla je još jedna lijepa vijest u vezi s ovim filmom, ovaj put iz SAD-a. Naime, "Epizoda u životu berača željeza" ušla je uži krug za nominaciju za Oscara koje će biti objavljene 16. januara 2014. Držimo plačeve bh. oskarovcu!

Plaće funkcionera i direktora

Kao bomba odjeknula je vijest o plaćama državnih funkcionera, direktora i drugih visokopozicioniranih osoba. Saznanje da vremenu kada velika većina stanovnika BiH živi na rubu egzistencije i kada neumoljiva statistika pokazuje porast broja nezaposlenih postoji kategorija povlaštenih koji mjesečno inkasiraju i po 20.000 KM šokirala je bh. javnost.

Objavljivanje dokumenata Porezne uprave FBiH o stotinu najplaćenijih ljudi u Federaciji BiH došlo je kao šamar na kraju godine i pokazalo ogromnu socijalnu raslojenost. Dok jedni jedva da preživljavaju od nekoliko stotina KM, drugi se kupaju u novcu.

Nevladin sektor je enormno visoko plaće funkcionera i direktora javnih preduzeća ocijenio sramnim i pozvao vlasti u FBiH da reaguju. Da li će i ovo biti samo jedan od događaja koji će javnost progutati i nastaviti dalje s gorkim okusom u ustima, ostaje da se vidi.