BiH
102

Dodjeljeni certifikati polaznicima obuke za policajce i vojne posmatrače

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Kampu Butmir upriličena je ceremonija zatvaranja kursa i dodjele certifikata polaznicima obuke za policajce i vojne posmatrače UN-ovog Centra za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH.

Ove godine obilježava se petnaest godina otkako BiH učestvuje u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Sve je počelo 2001. godine odlaskom prvog kontingenta na Istočni Timor, a od tada je 228 policajki i policajaca iz BiH učestvovalo u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Trenutno BiH ima 38 raspoređenih policajki i policajaca u tri mirovne misije i to u Južnom Sudanu, Liberiji i Kipru, a ovih dana u mirovnim misijama trebalo bi biti raspoređeno dodatnih jedanaest pripadnika policijskih službi.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo izrazio je zadovoljstvo što će policajci i policajke moći bez ikakvih daljih provjera učestvovati u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. On je istakao da je međunarodno učešće na ovakvim kursevima jedna od stvari koje se cijene u procesima recertifikovanja od Ujednjenih naroda.

"Drago mi je što se po šesti put održava kurs i što je certifikovan od Ujedinjenih naroda. Ovaj put imali smo povećanje broja stranog učešća jer su učestvovali policajci i policajke iz sedam zemalja. To nam daje posebno zadovoljstvo i ohrabrenje da nastavimo ove aktivnosti", kazao je Rizvo.

Brigadir Jasmin Čajić kazao je da je cilj kursa bio da priprema i obučavanje policijskih službenika, ne samo iz BiH nego i iz drugih zemlja regiona. On je dodao da je ovaj kurs jedinstven jer je akreditovan od UN-a.

"Pored toga, kurs je prepoznat u regionu i međunarodnom okruženju, a prvi put imali smo integrisanu obuku policijskih službenika i vojnih posmatrača Oružanih snaga BiH koji nastavljaju još jednu sedmicu programa obuke. Mi smo ovim kursem demonstrirali našu lidersku, regionalnu i međunarodnu sposobnost u operacijama podrške miru, i to ne samo Oružanih snaga BiH, nego i drugih agencija", rekao je Čajić.

Aida Čataković, mlađa inspektorica iz Granične policije BiH, koja je jedna od dobitnica certifikata, kazala je da prije nije imala najjasniju viziju šta je cilj i kako to izgleda ići u mirovnu misiju i predstavljati svoju zemlju.

"Iznenađena sam profesionalnošću i znanjem koje smo imali priliku steći kroz čitav kurs. Imam u planu ići u Južni Sudan ili Liberiju, odnosno u ona mjesta gdje su u fokusu zaštite žena, djece i civila", kazala je Čataković.