Edhem Bičakčić
0

“Dodjela stanova vršila se po zakonu”

Sarajevo-x.com
Edhem Bičakčić
Edhem Bičakčić
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Edhemu Bičakčiću nekadašnjem premijeru Federacije BiH, te njegovom tadašnjem zamjeniku Draganu Čoviću, optuženima da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Na početku svog svjedočenja Bičakčić je kazao da je 1999. i 2000. godine obavljao funkciju premijera, te da je u sklopu djelatnosti koje je obavljao premijer bila i stambena politika. Prema njegovim riječima on stanove nije dodijeljivao što je htio nego što su Vladu FBiH obavezali, a pogotovo kada je riječ o smještaju hrvatskih kadrova u Sarajevu.

Dodjela stanova, prema riječima Bičakčića, vršila se isključivo po Zakonu o stanovima, a odluku o dodjeli stanova vršio je kolegij Vlade, tako da je, kako tvrdi Bičakčić, sve rađeno u skladu sa Ustavom.

Optuženi je tokom svjedočenja kazao da dokument koji se navodi u tačkama optužnice četiri i pet falsifikat.

“Ove odluke nikada nisu bile na Vladi. Također, odluka o dodjeli sredstava u iznosu od 529.000 maraka, nikada nije verifikovana u Vladi. Sve odluke potpisivao sam isključivo ja, ali ne i moj zamjenik, odnosno nije bilo dvostrukog potpisivanja. Na tom dokumentu su, pak, dva potpisa, moj i Dragana Čovića, te se može zaključiti da je riječ o falsifikatu”, kazao je Bičakčić, dodajući da je njegov potpis na tom dokumentu krivotvoren.

Esad Fejzagić, predsjedavajući Sudskog vijeća, upitao je Bičakčića kako se moglo desiti da su uplaćivana sredstva za stanove i osobama koje nisu bile u zakonodavnoj, sudskoj ili izvršnoj vlasti.

Bičakčić je kazao da se u optužnici navode samo Nedžad Branković i Atif Dudaković, koji nisu bili u zakonodavnoj, sudskoj ili izvršnoj vlasti. Ostali su, prema riječima Bičakčića, pravo ostvarili naknadno i to ako je vlasnik stana umro, pa je stanarsko pravo naslijedio njegov sin ili kćerka.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart ove godine, a Tužilaštvo BiH je za tada najavilo iznošenje dopunskih dokaza.

Prema optužnici Bičakčić i Čović su donošenjem nezakonitih odluka iz budžeta FBiH izdvojili sredstva od više od 3,5 miliona KM, koja su upotrijebljena za kupovinu, adaptaciju i opremanje stambenih objekata određenim fizičkim osobama, te na taj način su oštetili budžet Federacije BiH.