Srebrenica
0

Dodjela nagrade "Srebrenica 1995" i "Potočarske povelje"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
U Memorijalnom centru "Srebrenica/Potočari spomen obilježje i mezarje" danas će biti uručena nagrada "Srebrenica 1995" potpredsjednici Evropskog parlamenta Diani Wallis i članu EP Jelku Kacinu, koji su zaslužni za rezoluciju Europskog parlamenta kojom je 11. juli proglašen danom sjećanja na srebrenički genocid.

Dobitnici priznanja "Potočarska povelja" ove godine su Beriz Belkić, zbog nesebičnog truda i velikog doprinosa na uspostavi Memorijalnog centra "Srebrenica/Potočari spomen obilježje i mezarje" i Murat Hurtić, koji ulaže ogromne napore radeći na otkrivanju masovnih grobnica i ekshumiranju posmrtnih ostataka žrtava.

Utemeljitelj nagrade "Srebrenica 1995" i priznanja "Potočarska povelja" je reisu-l-ulema dr. Mustafa efendija Cerić, a uručuju se svake godine na godišnjicu sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici kao priznanje onima koji se bore protiv genocida, a promovišu mir i toleranciju u cijelom svijetu.

Predstavnice udruženja porodica žrtava genocida odlučuju o osobama ili institucijama koje trebaju dobiti nagradu i priznanje.

Priznanja potpisuje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava sarajevskog Univerziteta.