BiH
0

Dodjela nagrade Fondacije Farah Tahribegović

FENA
U kinu Prvi maj sinoć je upriličena dodjela nagrade Fondacije Farah Tahribegović. Fondacija Farah Tahribegović je u procesu registracije, a pokrenuta je od prijatelja ove izuzetne mlade žene, koja je preminula u junu prošle godine u 33. godini.

Prijatelji Farah Tahribegović, osnivači Fondacije, odlučili su da svake godine 6. aprila na dan kada je Farah rođena dodjele nagradu "za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture".

Prva dobitnica nagrade je mlada književnica Lamija Begagić.

Lamija Begagić rođena je 1980. u Zenici. Trenutno živi u Sarajevu. Apsolventica je Odsjeka za južnoslavenske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Urednica je književnog web-magazina Omnibus i dječjih časopisa Palčić i 5Plus. Objavljivala priče u zborniku Bun(t)ovna p(r)oza. 2004. osvojila je prvu nagradu na Iskonovom natječaju Ekran priče s pričom "Dvadeset i sedam". U izdavačkim kućama Rende Beograd i Omnibus Sarajevo objavila zbirku priča «Godišnjica mature» prema recentnoj književnoj kritici Lamija Begagić je istonsko osvježenje bh. književne scene.

Prilozi za Fondaciju Farah Tahribegović mogu se uplaćivati na račun: 555-005-81186203-16 Nova Banka Filijala Sarajevo Svrha uplate: Za Fondaciju Farah Tahirbegović