BiH
4

Dodjela nagrada za mir: Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Manifestacija "Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje" održat će se večeras u staroj jezgri Mostara i neposrednoj blizini Starog mosta.

Na manifestaciji, koja se dešava na godišnjicu obnove Starog mosta, međunarodnu nagradu za mir "Mostar peace connection" će dobiti bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, postratni evropski adinistratori Mostara Sir Martin Garrod, Hans Koschnick i Ricard Perez Casado, bivši generalni direktor UNESCO-a Federico Mayor Zaragoza te glavni tužilac Tribunala u Haagu Serge Brammertz, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na večerašnjoj manifestaciji nagrade "Mimar mira" preuzeće i ovogodišnji dobitnici Vahid Halilhodžić, Senad Hadžifejzović i Sergio Šotrić.

Pored dodjele nagrada "Mostar peace connection" i nagrade "Mimar mira" predviđeno je i potpisivanje „Mostarske povelje mira“ koja je utemeljena zbog napora onih koji rade na očuvanju mira i stabilnosti u regiji, a večeras će je prvi potpisati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegov gost premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Prethodno će svi gosti manifestacije zajednički preći Stari most te simboličnim bacanjem cvijeća u Neretvu odati počast svim žrtvama rata.