BiH
0

Dodjela godišnje novinarske nagrade ICFJ-a Dragi Hedlu u srijedu u Washingtonu

FENA
Hrvatskom novinaru Dragi Hedlu iz Osijeka, uredniku tjednika Feral Tribune, u srijedu će u Washingtonu biti svečano uručena godišnja nagrada Međunarodnog centra za novinare (ICFJ), koju ta strukovna organizacija dodjeljuje medijskim profesionalcima iz zemalja u razvoju i novih demokracija za "značajan doprinos slobodi i nezavisnosti medija".

Nagrada za međunarodno novinarstvo Zaklade Knight, osnivača ICFJ-a, koju će uz Hedla primiti i urednica arapskog servisa BBC-a u Bagdadu Shadha al-Jubori, bit će uručena na svečanoj večeri u hotelu Fairmont u Washingtonu, uz sudjelovanje više od 400 novinara, izdavača i medijskih djelatnika, javila je Hina.

Nagrade će uručiti predsjednik Zaklade Knight Alberto Ibarguen, voditelj programa bit će George Stephanopoulos, voditelj i urednik dopisništva ABC-a u Washingtonu, a gost govornik urednik tjednika Newsweek Fareed Zakaria.

"Ti hrabri izvjestitelji dokazali su kako je profesionalno novinarstvo moguće čak i u zemljama u kojima novinari djeluju u teškim, često i opasnim uvjetima. Oni su dali primjer svima nama", rekla je predsjednica ICFJ-a Joyce Barnathan u priopćenju povodom dodjele nagrada.

"Hedl je pretrpio prijetnje smrću, premlaćivanje i vladine parnice zbog svog praćenja ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, no ništa nije oslabilo njegovu predanost sadržajnom izvještavanju", navedi se u priopćenju ICFJ-a. Potkraj 90-ih Hedl je otkrio i objavio priče o umiješanosti ratnog zapovjednika hrvatskih snaga u otmice, mučenja i ubojstva etničkih Srba 1991-92. godine, objašnjava se u priopćenju ICFJ-a.

Hedl je pisao o ulozi Branimira Glavaša, ratnog zapovjednika obrane Osijeka, u nestancima srpskih civila u tom gradu tijekom 1991/92. godine, a svjedočio je i u istražnom postupku koji je pokrenut nakon njegovih napisa.

Nagrada za međunarodno novinarstvo Zaklade Knight dodjeljuje se od 1998. godine, a do sada ju je dobilo 20 novinara i izdavača iz isto toliko zemalja, uključujući Indoneziju, Sudan, Alžir, Zimbabve, Nepal, Čečeniju, Moldaviju, Rumunjsku, Bugarsku, Češku i Rusiju.

iCFJ je neprofitna, strukovna organizacija, koja promiče kvalitetno novinarstvo diljem svijeta, u uvjerenju kako je nezavisno, energično novinarstvo ključno za unaprijeđenje uvjeta u kojima ljudi žive.