Mladen Bosić
0

Dodiku ponuđena samo reforma pravosuđa koja se i podrazumijeva

FENA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da Brisel nije ponudio RS-u ništa drugo osim reforme pravosuđa, koja je i predviđena u procesu pridruživanja, te naglasio da SDS neće odustati od zaključaka i odluke o referendumu u RS-u.

Na sjednici Glavnog odbora te stranke održanoj danas u Istočnom Sarajevu ocijenjeno je da, dogovor predsjednika RS-a Milorada Dodika sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton da se ubrza monitoring pravosuđa BiH, ne daje nikakve garancije za zahtjeve RS-a, “niti će dovesti do ukidanja Suda i Tužilaštva BiH kao nedejtonskih i nametnutih organa pravosuđa".

“Reforma pravosuđa je predviđena u procesu pristupanja EU, a monitoring pravosudnih institucija sastavni je dio procesa pristupanja EU. Nije ponuđeno ništa drugo osim onoga što svakako treba da urade u RS i BiH”, naglasio je Bosić u izjavi novinarima.

Najavio je i da će SDS predložiti da se zakonski regulira obavezno izjašnjavanje građana na referendumu o najvažnijim političkim odlukama, prvenstveno promjenama Ustava, prenosima i vraćanju nadležnosti, pristupanju vojnim savezima, kao i drugim statusnim pitanjima RS i BiH.

Glavni odbor SDS-a pozvao je sve relevantne političke faktore na otpočinjanje razgovora o formiranju vlasti na nivou BiH i sve stranke iz Federacije BiH da bez odlaganja formiraju Dom naroda.