BiH
0

Dodiku plaća od 5.000, a ministrima 4.000 KM

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske trebalo bi da ima plaću od 5.000 KM, potpredsjednici 4.500 KM, a ministri 4.000 KM. Ovo je predloženo novom odlukom o utvrđivanju plaća premijera i ministara koju je danas utvrdila Vlada.

Novac za isplatu brutoplaća osigurava se iz entitetskog budžeta, podsjetila je na pres-konferenciji nakon današnjeg nastavka sjednice Vlade šefica Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a je na prijedlog Vlade 28. decembra prošle godine usvojila nove zakone o plaćama zaposlenih u prosvjeti, policiji i upravi RS-a, s tim da je tada rečeno da će se posebnim aktom regulirati mjesečne zarade predsjednika Vlade, ministara, predsjednika RS-a, te poslanika u Skupštini RS-a.

Plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS-a predviđa se da nastavnik u osnovnoj školi sa sedmičnom normom od 24 sata, koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaća ostvario iznos od 610, ima plaću od 750 KM.

Profesor u srednjoj školi sa sedmičnom normom od 24 sata, koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaće ostvarivao 719 primjenom ovog zakona trebalo bi da dobije plaću od 900 KM.

Univerzitetski nastavnik u zvanju vanredni profesor, koji je po dosadašnjem načinu obračuna plaće ostvario 855 primjenom ovog zakona imat će primanje od 1.700 KM.

Poređenja radi, policajci, koji su početkom 2006. imali plaću od 477 sada primaju 800 plus minuli rad, a inspektori s visokom stručnom spremom, koji su početkom prošle godine primali 812, sada dobijaju plaću od 1.400 KM plus minuli rad.