BiH
550

Dodikovi advokati razmatraju mogućnost tužbe protiv Bakira Izetbegovića

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako u Sarajevo ne želi dolaziti jer mu je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvoreno zaprijetio da će završiti kao bivši libijski predsjednik Moamer Gadafi.

Kako je kazao, Izetbegović je time otvoreno dao nalog "ekstremistima da jurišaju" na njega i to je ujedno razlog zbog kojeg ne želi biti saslušan u Sarajevu.

Istakao je i kako će provjeriti sa svojim advokatima da li u izjavama Bakira Izetbegovića postoje elementi krivičnog djela koji mogu rezultirati tužbom.

Dodik je dodao i da će biti zanimljivo vidjeti kako funkcionše pravna država s obzirom na to da nisu sprovedene 92 odluke Ustavnog suda BiH, a da na dnevni red dolazi odluka o raspisivanju referenduma.

Predsjednik RS-a ponovio je da je ponosan na referendum u manjem bh. entitetu te da je bilo za očekivati da će mu prijetiti oni koji su bili protiv održavanja.

"Narod u RS-u je u pravu jer je iskazana suverena volja naroda. Apsolutno se slažem sa izjavama međunarodnih ambasada da stvar treba završiti na pitanju djelovanja zakonodavstva i ja sam rekao kako sam spreman učestvovati, ali ne u Sarajevu", kazao je Dodik.

Kritikovao je i opozicione političke stranke koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH "optužujući" ih da jačaju pravosudne institucije države.

"Osjećam se sigurno i ponosno. Ja u Sarajevo neću ići jer nisam spreman da rizikujem život nakon izjava da bi trebao završiti kao Gadafi", zaključio je Dodik.