SDA
0

Dodikove propagandne poruke za prikrivanje krajnjih namjera

FENA
To da premijer RS-a Milorad Dodik i članica Evropskog parlamenta Doris Pak jednovremeno zagovaraju ukidanje bonskih ovlasti i svođenje uloge visokog predstavnika na specijalnog predstavnika EU razlog je za ozbiljnu zabrinutost o stvarnim dosezima i političkoj volji za provođenje posljednjih rezolucija Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta, saopćila je danas Stranka demokratske akcije (SDA).

Ova je stranka to saopćila reagirajući na intervju Milorada Dodika dat beogradskoj "Politici".

U saopćenju se navodi da biti za "striktno poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma", kako ističe Dodik u intervjuu, a istovremeno to uvjetovatii federalno-konfederalnom pozicijom RS-a, reforme i jačanje evropskog kapaciteta BiH tumačiti kao bošnjačke ratne ciljeve te istovremeno prijetiti "dovoljnim kapacitetima za odbranu te pozicije", daleko je od uvjeta i okolnosti za ocjenu o približnoj, a posebno striktnoj implementaciji Dejtonskog sporazuma.

Tim prije što niko ne može ukinuti RS i bez volje srpskog naroda, a još više otcijepiti ili pripojiti bilo koji dio teritorije BiH bez volje svih naroda i građana, pokazuje Dodikove sasvim druge namjere izvan realnih osnova za novo sijanje straha i nepovjerenja.

SDA je mišljenja da Dodik sada ponovo vadi model iz predratnog srbijanskog propagandnog arsenala viđen u pripremi za nasilje i izgon Albanaca s Kosova te istu ideološku matricu neosnovanih optužbi tzv. "političkog islama" kao najopasnije, a nepostojeće koncepcije za druge narode u BiH i za Evropu.

To je, navodi se dalje, 'posebno upitno za jedan neosporno evropski bošnjački narod koji je svojim cjelokupnim bićem, političkom i intelektualnom elitom, građanstvom, pa i u najgorim vremenima, svjedočio svojim postupcima pripadnost evropskim načelima sloboda i prava čovjeka i građanina, naspram postupaka bizantijske prepredenosti i osionosti kojima je argument sile bio moralno pravo za svaki čin pa i genocid'.