RS
0

Dodikova vlada izdvojila pet miliona KM za medije

SRNA
Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik rekao je danas da će Vlada angažovati pet miliona KM za koje mediji mogu da apliciraju svojim projektima radi promocije opštedruštvenih projekata, kako bi obezbijedili sredstava da nastave djelatnost ili eventualno nadoknade gubitke.

Nakon sastanka sa predstavnicima medijskih kuća i kompanija iz RS o uticaju svjetske ekonomske krize na poslovanje medija u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je cilj sastanka da se sagleda situacija i kreiraju nove mogućnosti kako bi se preduzećima pomoglo da održe zaposlenost i pozitivno poslovanje.

"Cilj Vlade je da pomogne u održavanju glavne funkcije kojom se ova preduzeća bave, ali ne da se miješa u poslovnu i uređivačku politiku medijskih kuća", rekao je Dodik. Drugi važan segment, naveo je on, jeste da se održi i nivo zaposlenosti, jer značajan broj ljudi radi u ovim preduzećima i ovim kompanijama.

"Sastanak je bio konstruktivan, sagledali smo neke od slabosti ukupnog sistema. Dogovorili smo da reagujemo putem mogućnosti koje se pružaju kroz promociju opštedruštvenih projekata, za šta će Vlada da angažuje pet miliona KM kako bi mediji mogli slobodno da apliciraju sa projektima i na taj način obezbijede sredstava kojim bi mogli da nastave djelatnost ili eventualno nadoknade gubitke", rekao je Dodik.

Sastanak predstavnika medija RS i Dodika rezultirao je dogovorom među ovim preduzećima da se obrate zajedno Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) sa zahtjevom za smanjenje svih obaveza medija prema toj agenciji za 50 odsto.

On je naglasio da su mediji izložene velikim obavezama prema RAK-u i da će Vladi podržati ovaj prijedlog, jer je on realan.

"Nije fer da u vrijeme teške ekonomske krize i u otežanim uslovima poslovanja RAK ostvaruje značajan višak sredstava, a medijske kuće su suočene sa uslovima teškog poslovanja. To je autonomna inicijativa predstavnika preduzeća i medija i Vlada će je podržati", naglasio je Dodik.