Milanko Mihajlica
0

"Dodikova vlada dovela RS 'do ekonomskog kraha'"

FENA
Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRSRS) Milanko Mihajlica tvrdi da je aktuelna Vlada RS-a, na čelu s premijerom Miloradom Dodikom, u protekle četiri godine mandata, “dovela RS do ekonomskog i socijalnog kraha, zbog kojeg će joj trebati dugogodišnji oporavak”.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je Dodikova vlada, “iako je naslijedila vlast u relativno povoljnoj ekonomsko-socijalnoj poziciji“, dovela RS u stanje da joj budžet “ovisi o kreditu Međunarodnog monetranog fonda i Svjetske banke i da je RS postala prezadužena“.

To pokazuju, dodaje, i ekonomoski parametri, za koje tvrdi da su bili povoljni kada je Dodik preuzeo vlast, dok je danas „zaustavljen rast društvenog bruto proizvoda, pogoršan vanjskotrgovinski deficit, a u padu je i životni standard građana“.

Mihajlica je iznio i stav da je vlast na čelu s Dodikovim Savezom nezavisnih socijademokrta (SNSD) i koalicionim partnerima Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalističkom partijom (SP), “podredila sebi i nevladin sektor, tako da Boračka organizacija, Savez sindikata i Udruženje penzionera više ne štite interese svog članstva, pa je socijalna situacija sve gora”.

Kazao je kako je i revizija privatizacije u RS-u “doživjela krah”, da je Specijalno tužilaštvo RS-a “u funkciji vladajuće strukture, pogoršana je i sigurnosna situacija u RS, jer je MUPRS-a postao produžena ruka vladajuće politike, građani sve više siromaše, dok se pripadanci vladajuće sekte bogate“.

Ističući da će „građani platiti cijenu tako neodgovorne vlasti“, Mihajlica je izrazio uvjerenje da će vladajuća koalicija izgubiti na oktobarskim izborima, ali da će novoj vlasti, ma ko da je osvoji, biti veoma teško da povrati ekonomsko-socijalnu stabilnost RS-a.

On još smatra i da ne treba politizirati jučerašnje hapšenje bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića u Londonu, a na osnovu inicijalnog zahtjeva Srbije, već da pravosudni organi treba da odrade svoj posao.