Bakir Izetbegović
0

"Dodika je potrebno pridobiti"

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv)
Novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za današnje izdanje njemačkih novina Frankfurter Allgeimene Zeitung (FAZ) da je potrebno pridobiti premijera Republike Srpske, i novoizabranog predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika da se založi za bolje odnose među bh. narodima, prenosi Deutsche Welle.

Na pitanje da li postoje bolje šanse za saradnju s bh. Srbima, Izetbegović je rekao da je optimist i da je najveći problem njihov vođa Milorad Dodik, koji tačno zna "kako da provocira i postavlja prepreke".

Izetbegović je, međutim, rekao da problem nisu samo Srbi i naglasio da se ubuduće mora pokušati pridobiti Milorada Dodika da se založi za bolje odnose među različitim bh. narodima.

"Pokušat ćemo ga pridobiti da promijeni svoju retoriku i da uđe s nama u koaliciju. On mora, međutim, promijeniti svoj stav. Ne smije stalno govoriti o raspisivanju referenduma, zaoštravati situaciju. Mora razviti veći patriotizam za zemlju", kazao je on.

On je naglasio da je Bosna i Hercegovina Dodikova zemlja jer je u njoj rođen i da od toga ne može pobjeći.

"Bosna i Hercegovina se ne može podijeliti. Kada to nisu uspjeli 1992. i 1993. godine, neće nikada uspjeti. Mjesto kao što je Srebrenica nikada se ne može odvojiti od Bosne i Hercegovine", izjavio je.

Novi član Predsjedništva BiH za FAZ je govorio i o tome kako funkcionira islam u BiH.

Na pitanje novinara da li uopće postoji bosanskohercegovački islam, odgovorio je da je to islam koji pokazuje da se može zajedno živjeti.

"On tolerira druge, ne nameće se, ostavlja drugima prostora. U Bosni i Hercegovini su građeni crkveni objekti u vrijeme kada su muslimani vladali ovom zemljom. Mi smo autohtoni evropski muslimani. Naš islam je našao mogućnost da funkcionira s drugima i zato može biti model za Evropu", kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li bosanski muslimani nailaze na kritiku u drugim zemljama poput Saudijske Arabije, Izetbegović je rekao da ne.

"Oni imaju razumijevanja za nas jer ispunjavamo najvažnije obaveze islama. Neke žene kod nas nisu pokrivene, neki se ne mole pet puta dnevno, ali ipak, mi smo relativno dobri muslimani", ocijenio je.

Izetbegović je potvrdio da i u Bosni i Hercegovini postoji vehabizam i radikalizam. Naveo je da to ne čudi kada jedan narod doživi stvari kao što je doživio njegov.

"Pola tog naroda je protjerano iz svojih kuća, žene su masovno silovane, 100.000 ljudi je smrtno stradalo. Napaćeni narod tako postaje radikalan", rekao je Izetbegović i dodao da to nije problem sve dok se ne primjenjuje nasilje.

"Neki su kod nas radikalni sami prema sebi, mijenjaju način života i odjeću što se vjerovatno nekima ne sviđa. Ali, oni nikoga ne vrijeđaju", rekao je novi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.